HNK: DF neće formirati vlast sa Trojkom i HDZ-om BiH niti koalirati sa SDA

DF u Hercegovačko-neretvanskom kantonu neće formirati vlast sa strankama Trojke i HDZ-om BiH, niti će koalirati sa SDA. Ova odluka Kolegija DF-a donesena je na sjednici kojoj su prisustvovali i predstavnici kantonalnih odbora, potvrđeno je iz te stranke za Federalnu televiziju.

DF je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zajedno sa zastupnicima SDP-a i Naroda i pravde činio trojku s kojom je posljednjih dana HDZ intenzivno pregovarao o formiranju vlasti, odnosno osiguravanju ruku u Skupštini za eventualno potvrđivanje nove Vlade tog kantona. Istovremeno je HDZ BiH, kao stranka s najviše osvojenih mandata, njih 11, pregovarao i dosadašnjim partnerima u vlasti tog kantona – SDA. Niti u jednom slučaju nisu imali dvotrećinsku većinu za formirati vlast, a odlukom DF-a da ne ulazi u vlast, morat će se započeti sasvim nova runda razgovora.

Inače, ni pretposljednji izborni ciklus u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije prošao glatko – Vlada je posljednji put ustoličena 2014. godine, odnosno u tehničkom je mandatu još od 2018. godine.

(TIP/Izvor: Federalna.ba)