Zašto psi jedu travu?

Jeste li se ikada zapitali zašto vaš pas jede vaš prekrasno ošišan travnjak ili gricka travu u parku za pse?

Jedenje trave je uobičajeno ponašanje za pse, a neka istraživanja pokazuju da čak 80% vlasnika primjećuje da njihov pas redovito gricka travu. Jedenje trave nije novo ponašanje, a studije u nacionalnom parku Yellowstone pokazuju da se biljna tvar (uglavnom trava) nalazi u do 74% vučjeg izmeta, što sugerira da je ponašanje možda naslijeđeno od psećeg pretka, piše Guardian.

Pa zašto psi jedu travu? Mnogi ljudi misle da to čine kada ih boli trbuh te vjeruju da trava uzrokuje povraćanje. Studija s 12 pasa koji su svakodnevno jeli travu otkrila je da je bilo nekoliko epizoda povraćanja, a one su se dogodile nakon što je pas pojeo obrok.

Ako pas ima blage gastrointestinalne smetnje zbog nečega čime je hranjen, manja je vjerojatnost da će jesti travu nego ako se hrani normalnom hranom. Druge teorije uključuju da psi jedu travu jer žele laksativ ili da im ona daje vlakna.

Tekstura i okus trave nude psima nešto drugačije od onoga što obično jedu

Kao i za povraćanje, za većinu ovih teorija postoji malo ili nimalo znanstvenih dokaza. Na primjer, u istraživanju 12 gore spomenutih pasa svi su bili zaraženi glistama i nisu imali problema s probavom. Ipak, svih 12 i dalje je jelo travu (709 puta).

Njihovo glavno otkriće bilo je da su psi vjerojatnije jeli travu kad još nisu pojeli svoj dnevni obrok. Ukratko, što je pas bio gladniji, vjerojatnije je bilo da će pojesti malo trave. Odgovor na pitanje zašto vaš pas jede travu može jednostavno biti: zato što to voli. Vašem psu je možda dosadno, a žvakanje trave je nešto što će ga zabaviti. Također, čupanje trave s tla može biti zadovoljavajuće.

Tekstura i okus trave nude psima nešto drugačije od onoga što obično jedu, a možda čak primijetite da više vole travu u određenim godišnjim dobima – možda im je svježa proljetna trava omiljena poslastica.

Postoji li neki razlog zašto svom psu ne biste smjeli dopustiti da jede travu? Pa, ima ih nekoliko. Prvo, možda ne želite da vaš pas jede susjedov besprijekorno uređeni travnjak. Što je još važnije, trava se ponekad tretira herbicidima.

Brojne biljke mogu biti opasne za vašeg psa

Kemikalije za travnjak često se otkrivaju do 48 sati nakon nanošenja, a otkrivene su i u urinu pasa koji su imali pristup travi tretiranoj na ovaj način. Istraživanje je pokazalo da bi mogla postojati veza između raka mjehura kod pasa i izloženosti herbicidima.

Ako koristite herbicide na vlastitoj travi, maknite svog psa, njegove igračke, zdjelice s hranom i vodom s tog područja prije bilo kakve primjene te provjerite je li se pesticid potpuno osušio prije nego što dopustite psu da se vrati u to područje. To je osobito slučaj s granuliranim pesticidima ili gnojivima koja se upijaju u tlo jer im je potrebno 24 sata ili više da se osuše.

Osim trave, mnogi listovi, cvijeće i bobice uobičajenih biljaka mogu biti otrovni za vašeg psa. To uključuje biljke kao što su oleander i arum ljiljan, a čak i origano i lovorov list mogu izazvati povraćanje i proljev kod pasa.

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svog psa je izvesti ga u šetnju. A ako usput pojede i travu, pod uvjetom da nije prskana herbicidom, nemate razloga za brigu. Ne brinite ako povremeno povraća. No, ako dođe do ozbiljnijeg povraćanja ili proljeva, obratite se veterinaru, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)