Najbolji evropski gradovi za život u penziji: Jedan se nalazi u susjedstvu

Sanjate da penziju provedete na nekom mjestu na moru, u starom gradu gdje se savršeno spajaju kultura i historija, ali i gdje će život biti iole pristupačan? U tome vam mogu pomoći istraživanja koja pokazuju koja su to mjesta najbolja za život u penziji, prenosi usnews.com.

Istaživači su u obzir uzeli troškove života, pristupačnost nekretnina, dostupnost zdravstvene zaštite, opcije za zabavu i rekreaciju, i dobili listu najboljih gradova za život u penziji u Evropi. U nastavku donosimo njih šest među kojima se našao i crnogorski gradić.

Tavira, Portugal

Najljepši grad Tavira, koji često zovu i kraljicom Algarvea, regije koja se nalazi na najjužnijem pojasu kontinentalnog dijela Portugala, posljednjih godina je čest izbor mnogih Britanaca i Skandinavaca za penziju, jer nudi mnogo više od prelijepih plaža. Golf, tenis, veslanje, jahanje, planinarenje i biciklizam samo su dio onoga što vas čeka u tom dijelu Portugala.

Annecy, Francuska

Annecy je alpski grad smješten između jezera Annecy i francuskih Alpa, a zbog kanala kojima je grad isprepleten, mnogo podseća na Veneciju, pa je zbog toga nazvan “Mala Venecija Alpa”. Na manje od sat vremena od švicarske granice, ovaj šarmantni grad izgleda kao iz bajke.

Ljubljana, Slovenija

Glavni grad Slovenije poznat je kao odredište za penzionisanje kako Evropljana, tako i Amerikanaca.

Amerikanci koji se odluče živjeti u Ljubljani, jednosobnan stan u centru grada plaćaju oko 589 dolara mjesečno. Za isti stan izvan centra izdvajaju oko 437 dolara mjesečno, piše Smartasset. Nasuprot tome, jednosobni stan u New Yorku košta otprilike 2.059 američkih dolara mjesečno, što je znatno skuplje od stanarine u Ljubljani, prenosi N1.

Cascais, Portugal

Ovaj šarmantni obalni gradić nalazi se u blizini Lisabona. Cascais nudi visok životni standard sa širokim rasponom pogodnosti, uključujući otmjene restorane, moderne butike i golf terene svjetske klase. Historijsko središte grada ispunjeno je slikovitim ulicama, primamljivim kafićima i kulturnim događanjima. Možete uživati ​​u zdravom načinu života na otvorenom zahvaljujući prekrasnoj obali i obližnjim prirodnim parkovima.

Također, Cascais ima izvrsne zdravstvene ustanove, sigurno okruženje i jednostavan pristup lisabonskoj međunarodnoj zračnoj luci. Može se reći da je savršen za one koji traže spoj obalnog šarma i urbane udobnosti.

Paphos, Kipar

Paphos je peti po veličini grad na Kipru. Mještani Paphosa uživaju u opuštenom načinu života koji se temelji na izvrsnoj mediteranskoj kuhinji i prekrasnim obližnjim plažama. Ovaj obalni grad sve je poznatiji po velikom broju plivačkih klubova u kojima se penzionere potiče da se pridruže malim grupama kako bi zajedno vježbali.

Također postoji veliki izbor nekretnina. Ovdje cijene počinju već od 150.000 eura i kreću se do oko 270.000 ezura za samostojeću kuću tipa vile s dvije spavaće sobe i bazenom. Dvosobni stan prodaje se za 75.000–100.000 eura, a bungalov za 130.000–280.000 eura, piše Cyprus Property Guides.

Kotor, Crna Gora

U jugozapadnoj Crnoj Gori nalazi se duboki zaliv Jadranskog mora poznat kao Kotorski zaliv. Okružen je visokim planinama s jedne strane i blistavim Jadranom s druge. Osim zadivljujućeg pejzaža, Kotorski zaliv je poznat i po Starom gradu Kotoru, mjestu svjetske baštine UNESCO-a i možda najbolje očuvanom srednjovjekovnom gradu na Mediteranu.

Starogradski trg je usidren uz katedralu Svetog Trifuna iz 11. vijeka, ali njeni kafići i prodavnice su živahni i pune mladalačke energije.

Kotor je manje poznat, ali prijatan kutak Evrope poput prelijepih starih sela u Italiji, ali pristupačniji, prenosi City Magazine.

(TIP/Foto: Pixabay (ilustracija)