Murphy u Tuzli: Aprilski paket najbolje rješenje

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obratio se na Konferenciji Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka u Tuzli. U svom govoru izrazio je žaljenje što je euroatlantska budućnost BiH dalja danas nego 2009. godine.

Zemlja se suočava s toksičnim koktelom destabilizirajućih političkih izazova: sve je više autoritarizma i secesionizma iz Republike Srpske, podjela u Federaciji, te slabljenja institucija na državnom nivou.

Navodi da se zemlja mogla usmjeriti u pravom smjeru posredstvom međunarode zajedinice i Aprilskim paketom koji bi ojačao državne institucije međutim, navodi, padom Aprilskog paketa mađunarodna zajednica udaljila se od BiH, a zamah države zaustavljen, nakon čega je krenuo u suprotnom smjeru.

„Bosna i Hercegovina mora voditi računa o svojoj multietičnosti. Politički lideri su se u prethodnih sedamnaest godina svim silama odupirali tom putu. Umjesto toga, promovisali su podjelu optužujući one druge da njima, odnosno onima koje oni predstavljaju, uskraćuju svjetliju budućnost. Činili su to namjernim zamagljivanjem odnosa između stranaka, stranačkih lidera i etničkih grupa, osmišljenim da bi se nepovjerenje održavalo. Zbog toga je neophodno prisjetiti se tokom rasprava i pregovora u vezi sa ovakvim stvarima, da Bakir Izetbegović nije SDA i da SDA nisu svi Bošnjaci, da Milorad Dodik nije SNSD i da SNSD nisu svi Srbi, te da Dragan Čović nije HDZ BiH i da HDZ BiH nisu svi Hrvati, čak i kada se ovi lideri tako predstavljaju“, izjavio je ambasador Murphy.

(TIP/Izvor: federalna.ba)