Lugavić sa delegacijom iz Italije o oblasti kulture, turizma i privrede

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, danas se sastao sa delegacijom iz Italije, koju su činili gradonačelnik grada Roncegno Terme, Mirko Montibeller, koji je ujedno i predsjedavajući Foruma gradonačelnika u provinciji Trentino i zastupnica gradonačelnika grada Aldeno, Laura Biszetto. Sastanak je imao za cilj razmatranje mogućnosti povezivanja između Tuzle i gradova iz pokrajine Trentino u oblastima kulture, turizma i privrede.

Provincija Trentino, poznata po svojim termalnim banjama, ima bogatu turističku ponudu, te su razgovori fokusirani na stvaranje veza između Tuzle i gradova Roncegno Terme i Aldeno, kako bi se unaprijedili turistički potencijali i ojačala saradnja u oblasti kulture.

Također, posebna pažnja posvećena je oblasti privrede, s ciljem promoviranja investicija i razmjene iskustava između dva grada. Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u jačanju bilateralnih odnosa između Tuzle i Italije, posebno u sektorima koji su ključni za dalji razvoj i prosperitet oba područja.

Gradonačelnik Lugavić istakao je važnost ovog susreta i izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti dalje saradnje s predstavnicima gradova Trentina. Izrazio je uvjerenje da će ova inicijativa donijeti brojne koristi za obje strane, uključujući razmjenu kulturnog naslijeđa, promociju turizma i razvoj projekata u oblasti privrede.

Delegacija iz Italije također je izrazila svoje zadovoljstvo sastankom, te je iskazana podrška i spremnost za saradnju i jačanje veza između gradova Trentina i Tuzle u budućnosti.

Sastanku su prisustvovali Tihomir Knežiček, predsjednik Udruženja građana italijanskog porojekla “Rino Zandonai”, Edvard Cucek, novinar porijeklom iz BiH, te saradnice gradonačelnika Alma Halilović i Svjetlana Kakeš.

(TIP)