Zvijezda serije ‘Lude 70-te’ proglašen krivim za silovanja

Porota u Los Angelesu proglasila je američkog glumca Dannyja Mastersona krivim po dvije od tri tačke optužnice za silovanje. Zvijezda TV serije „Lude 70-te“ suočava se s 30 godina zatvora. Iz sudnice su ga izveli s lisicama na rukama.

Tri žene, sve bivše članice Scijentološke crkve, optužile su glumca za seksualni napad u njegovom domu u Hollywoodu od 2001. do 2003. godine. Tužitelji su tvrdili da se Masterson oslanjao na svoj status istaknutog scijentologa kako bi izbjegao odgovornost.

Porota od sedam žena i pet muškaraca nije uspjela donijeti presudu o trećoj tački nakon sedam dana vijećanja, završivši na mrtvoj tački s 8-4.

Jedna od njegovih žrtava, koja je silovana 2003., rekla je u izjavi koju je prenio Associated Press: “Doživljavam složen niz emocija – olakšanje, iscrpljenost, snagu, tugu – znajući da će se moj zlostavljač, Danny Masterson, suočiti s odgovornošću za svoje kriminalno ponašanje.” Mastersonova supruga, glumica i model Bijou Phillips, plakala je dok su ga odvodili, izvještava CBS News. Ostala porodica i prijatelji sjedili su kamenih lica.

Druga porota u ranijem suđenju nije mogla donijeti presudu u decembru 2022. Tužitelji su odlučili ponoviti suđenje Mastersonu i ovoga puta sudac je dopustio odvjetnicima da iznesu nove dokaze koji su bili zabranjeni na prvom suđenju. Iako glumac nije optužen za drogiranje svojih žrtava, porota je čula svjedočenje da su žene bile drogirane prije nego što ih je silovao.

Masterson je prvi put optužen za silovanje 2017. na vrhuncu pokreta #MeToo. Tvrdio je da nije optužen niti osuđivan za kazneno djelo, te da se u tadašnjoj atmosferi “čini kao da se smatra krivim u trenutku kad si optužen”.

Optužbe su uslijedile nakon trogodišnje istrage policije Los Angelesa. U druga dva slučaja tužitelji nisu podigli optužnice zbog nedostatka dokaza i zastare. Tokom suđenja, tužitelji su tvrdili da je Scijentološka crkva pomogla u prikrivanju napada – što su oni kategorički odbili. U vrijeme napada, Masterson i sva trojica njegovih tužitelja bili su scijentolozi. Nekoliko je žena reklo da su im trebale godine da istupe jer su ih dužnosnici Scijentološke crkve odvraćali od prijave silovanja policiji.

Umjesto toga, bili su prisiljeni osloniti se na “unutarnji pravosudni sistem” Crkve, rekli su tužitelji. Dužnosnici scijentologije rekli su jednoj preživjeloj da će biti izbačena iz Crkve ako ne potpiše ugovor o tajnosti podataka i prihvati isplatu od 400.000 dolara, naveli su tužitelji.

Sutkinja Charlaine Olmedo dopustila je objema stranama da raspravljaju o dogmi i praksi scijentologije, dok je zamjenik okružnog tužitelja Ariel Anson tokom suđenja porotnicima rekao: “Crkva je svoje žrtve učila da ‘Silovanje nije silovanje, vi ste ovo izazvali, i iznad svega, nikada vam nije dopušteno prijaviti policiji.'”

Tokom cijelog suđenja odbrana je pokušavala potkopati vjerodostojnost “N.N.” osoba fokusirajući se na nedosljednosti u njihovim svjedočenjima i njihovu navodnu želju da se “osvete” svojoj bivšoj Crkvi. Tokom završne riječi, Mastersonov branitelj rekao je o preživjelima: “Ako tražite motive zašto ljudi nisu iskreni… motiva ima posvuda.”

Iako Scijentološka crkva nije bila optuženik u ovom slučaju, prije nego što su počele završne riječi, odvjetnik s vezama s Crkvom poslao je e-mail uredu okružnog tužitelja žaleći se na način na koji je Crkva prikazana tokom ponovljenog suđenja.

Odbrana je također tvrdila da se tužiteljstvo uveliko oslanjalo na iskaze o drogiranju jer nije bilo dokaza o bilo kakvoj sili ili nasilju.

Mastersonovi odvjetnici pokušali su, neuspješno, postići poništavanje suđenja.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC)