KO SDP Tuzla: ‘SDA-DF gase Univerzitetsko klinički centar Tuzla i dovode u pitanje funkcionisanje Medicinskog fakulteta u Tuzli’

U srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima zakazana je hitna sjednica Skupštine TK na kojoj je skupštinska većina SDA-DF krenula u gašenje UKC Tuzla i jednostrano raskidanje Ugovora, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, navode iz KO SDP Tuzla.

Prema njhovim riječima, gubitkom statusa “univerzitetsko-kliničke bolnice” i vraćanjem na nivo kantonalne bolnice  građani Tuzlanskog kantona ostaju uskraćeni za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite na tercijarnom nivou, a studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli za dodiplomsku i postdiplomsku nastavu, kao i naučno-istraživački rad.

˝Vlada i premijer Tuzlanskog kantona su u vrijeme izglasavanja ovakve Odluke pobjegli sa sjednice a stručnjaci,  ljekari poslanici većine bez pogovora pristali urušavati status ustanove u kojoj rade. Pozivamo resorno Ministarstvo, Vladu i premijera Tuzlanskog kantona da se o ovom pitanju iz svoje nadležnosti javno očituju, a nadležno tužilaštvo da preispita zakonitost pokrenutih procedura˝, saopštili su iz SDP-a.

(TIP/Foto: Arhiva)