Foto: Iskopavanja u Pompejima: Pronađeni posmrtni ostaci poginulih u erupciji Vezuva

Posmrtni ostaci tri osobe, za koje je utvrđeno da su poginule u velikoj erupciji Vezuva 79. godine nove ere, pronađeni su tokom iskopavanja u drevnom gradu Pompeji u Italiji.

Iz italijanskog Ministarstva kulture navedeno je da su tokom iskopavanja u Pompejima pronađeni posmrtni ostaci tri osobe koje su poginule u velikoj eksploziji na Vezuvu.

Riječ je o najnovijim arheološkim nalazima otkrivenim u drevnom gradu.

Navedeno je da se radi o posmrtnim ostacima dvije žene i djeteta od tri do četiri godine, koji su se sklonili uz peć tokom događaja u drevnom gradu Pompeji, a koji je bio ispod slojeva lave, pepela i zemlje nakon velike erupcije.

Arheolozi su pronašli i dva zida sa freskama na kojima su mitološke scene u Pompejima.

Ministar kulture Gennaro Sangiuliano i direktor antičkog grada Pompeja Gabriel Zuchtriegel su zahvalili timu za iskopavanje na njihovom radu.

“Nastavak pronalaženja ovih ostataka daje nam osjećaj koliko toga još treba otkriti u Pompejima”, rekao je Sangiuliano.

Drevni grad Pompeji, u blizini Napulja, jedno je od mjesta koje hiljade turista posjećuju u Italiji svake godine.

Vezuv je jedan od najpoznatijih vulkana na svijetu. Usljed velike erupcije u potpunosti je zatrpao dva rimska grada – Pompeje i Herculaneum.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.