Preuzmite ponovo kontrolu nad svojom privatnošću

Da li vam se desilo da sa prijateljem pričate o nekom konkretnom proizvodu, a nekoliko sati kasnije vidite oglas za taj isti proizvod u aplikacijama društvenih mreža? Niste jedini.

Firme BDG Studios i OnePoll su provele istraživanje među 1.000 pripadnika generacije zumera (nadimak generacije Z, tj onih koji su rođeni između sredine devedesetih i ranih 2010-tih) u SAD-u da bi vidjeli kako oni izlaze na kraj sa pitanjima privatnosti i sigurnosti na svojim telefonima. Ustanovili smo da 69 posto ispitanika misli da se njihovi privatni ili lični razgovori prisluškuju preko njihovih uređaja.

Kuda god da se okrenete, izgleda da stalno izlažete svoje podatke. Srećom, postoji nekoliko načina da svoje informacije učinite sigurnim dok uživate u skrolanju.

Kao prvo, ako vas užasava pomisao da neko sluša vaše razgovore, prilagodite pristup kameri i mikrofonu u podešavanjima na svom telefonu.

Želite još jedan savjet? Provjerite Permission Manager, koji vam omogućava da vidite koje aplikacije mogu da pristupe vašim podacima. Isto tako, možete lako da ažurirate podešavanja kako biste imali transparentnu kontrolu nad onim što se dijeli u vašim aplikacijama.

I na kraju, redovno ažurirajte svoje lozinke i nemojte da koristite lične informacije. Skoro polovina ispitanika u našem istraživanju kaže da koristi detalje iz ličnog života (kao što je datum rođenja) u svojim lozinkama.

Što je još gore, 40 posto tvrdi da koristi istu lozinku za različite naloge. Ukratko, nemojte to da radite.

Ako mislite da je vrijeme da ponovo preuzmete kontrolu nad svojim podacima i sigurnošću, imate sreće. Uz Samsung Security & Privacy Dashboard, sami birate ko ima pristup vašim podacima i kada.

Zar nije vrijeme da vratite kontrolu nad svojom privatnošću? Saznajte više o tome kako vam Security & Privacy Dashboard pomaže da upravljate dozvolama u aplikacijama.

(TIP)