Ručni sat posljednjeg kineskog cara prodat za 5,1 miliona dolara

Ručni sat koji je bio u vlasništvu posljednjeg kineskog cara Aisin-Gioroa Puyija prodat je na aukciji u Hong Kongu za 5,1 milion dolara.

Na aukciji, koju je organizovala aukcijska kuća Phillips, ručni sat marke Patek Philippe plaćen je po početnoj cijeni od preko tri miliona dolara.

Neimenovani kupac preuzeo je sat s konačnom ponudom od 5,1 milion dolara, što je najveća cijena ikada plaćena za sat dinastije.

Ranije je Rolexov sat u vlasništvu Bao Daija, posljednjeg cara Vijetnama, prodan za pet miliona dolara, a sat Patek Philippe Hailea Selassiea, posljednjeg cara Etiopije, prodat je za 2,9 miliona dolara.

Platinasti sat promjera tri centimetra ima brojčanik s arapskim brojevima, kazaljke od zlata i funkciju “mjesečevih mijena” koja pokazuje koliko je Mjesec vidljiv sa Zemlje u bilo kojem trenutku. Neki od njegovih unutrašnjih mehanizama datiraju iz 1929. godine, iako ovaj model Patek Philippe – švicarski proizvođač satova poznat po postavljanju komplikovanih mehanizama u tanka kućišta – nije prodavao sve do 1937. godine.

Puyi, posljednji kineski car, čiji je život bio inspiracija za film “Posljednji kineski car” italijanskog režisera Bernarda Bertoluccija, popeo se na tron ​​u dobi od tri godine 1908., nakon smrti svog ujaka, i bio je svrgnut nakon Revolucije 1911. te uspostavljanja Republike Kine.

Nakratko je ponovno postavljen za cara 1917.

Godine 1924. pobjegao je iz Pekinga i sklopio savez s Japanom, koji ga je kasnije postavio za cara svoje marionetske države Mandžukuo u sjeveroistočnoj kineskoj regiji Mandžuriji.

Nakon poraza Japana u Drugom svjetskom ratu Puyija su zarobile sovjetske snage i držale ga kao ratnog zarobljenika.

Izručen je novoosnovanoj Narodnoj Republici Kini 1950. godine, kako bi mu se sudilo kao ratnom zločincu.

Nakon pomilovanja 1959. godine, Puyi je radio kao radnik u radionici za popravku mašina u botaničkom parku u Pekingu do svoje smrti 1967. godine.

Navodi se da je sat Puyiju poklonio njegov prevodilac dok je bio ratni zarobljenik u Sovjetskom savezu.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)