Video/Nikšić: Vlada FBiH spremna pomoć svim građanima, pomoć najpotrebnija USK-u

Premijer Federacije Bosne i hercegovine Nermin Nikšić predvodio je danas delegaciju Vlade FBiH koja je obišla poplavama pogođena područja u Unsko-sanskom kantonu.

Kako je Nikšić kazao, danas je situacija na terenu u ovom kantonu neuporedivo bolja nego prije nekoliko dana, ali evidentne su posljedice poplava i vodostaj rijeka je još visok.

– Povlačenjem vode tek vidimo prave razmjere štete i imamo pravu sliku posljedica poplava. Vlada FBiH je tu da obiđe ove ljude i da porazgovaramo s njima, a interventna sredstva smo već osigurali. Ta sredstva nisu dovoljna za saniranje štete. Međutim, ona su dodijeljena gradovima koji su se obratili Vladi FBiH za pomoć – izjavio je Nikšić.

Dodao je da je Vlada FBiH spremna pomoći svim građanima, te da je danas ta pomoć najpotrebnija građanima Unsko-sanskog kantona koji je pogođen poplavama.

Načelnik Bihaća Elvedin Sedić zahvalio je premijeru i Vladi FBiH na dolasku i pomoći koju će ovaj grad dobiti. On napominje da je veliki problem za ovaj grad izlijevanje rijeke Une u naselju Kostela na magistralnom putu M-14.

– To je problem s kojim se uvijek susrećemo kada imamo poplave, a mogli bismo sve riješiti kada bismo napravili magistralni put M-14, a koji je nizak u odnosu na korito rijeke Une. Tu se nalazi i pumpna stanica koju smo morali isključiti zbog izlijevanj rijeke, tako da su dva velika naselja ostala bez vode. Sve bi to mogli efikasno riješiti kada bi se u rješavanje problema uključio federalni nivo – kazao je Sedić.

Dodao je da izdvojena sredstva nisu dovoljna za sanaciju štete u ovom kantonu, ali ona su pokazatelj dobre namjere Vlade FBiH da se angažuje u rješavanje problema u Krajini.

– Očekujem da u narednom periodu razgovaramo o strateškim rješenjima, izgradnji nasipa i drugim dugoročnim rješenjima za probleme koje ovaj kanton ima s poplavama – zaključio je Sedić.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Hazim Aljović)