Foto: Delegacija Vlade TK prisustvovala obilježavanju Dana oslobođenja Živinica

U Živinicama je u četvrtak obilježen 18. maj, Dan oslobođenja Živinica. Ovom prilikom otvoreno je novoizgrađeno centralno spomen obilježje u Živinicama, na kojem je kasnije položeno cvijeće i odata počast braniteljima Živinica i Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju prisutnima premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, koji je na današnjoj svečanosti predvodio delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona, je akcentirao značaj odbrane Živinica i ulogu koju su borci iz Živinica, a posebno „Živiničke ose“ imale u odbrani cijele Bosne i Hercegovine.

„18. maj, Dan oslobođenja Općine Živinice, simbolizira još jednu od pobjeda herojske Armije Republike Bosne I Hercegovine. Na taj dan jedinice JNA su napustile Aerodrom u Dubravama, što je jedna od najznačajnijih vojno – diplomatskih pobjeda tadašnjeg rukovodstva Živinica. Imajući u vidu kasnije događaje, može se reći da je ovo jedan od najvažnijih datuma u skorijoj historiji lokalne zajednice. Na taj dan Živinice su postale jedna od prvih oslobođenih općina“, kazao je Halilagić, akcentirajući da će Vlada Tuzlanskog kantona uvijek biti partner Gradu Živinice.

„Vlada Tuzlanskog kantona zna koliki je doprinos Živinica u odbrani Bosne i Hercegovine. Prošle smo godine obećali značajne investicijske projekte u Živinicama i ove godine smo pokrenuli te projekte. Tu prije svega mislim na nove objekte policijske uprave i Općinskog suda u Živinicama, ali i brojne druge projekte u kojima će Vlada bili ili pokretač i nosilac ili pouzdan partner“, kazao je premijer Halilagić.

Nakon oslobođenja Živinica, herojski živinički borci dali su podršku i bili su nezaobilazan faktor na svim ratištima sjeveroistočne Bosne, ali i šire.

„Uz Tuzlu, nakon 15. maja 1992. godine, oslobođenje Živinica stvorilo je „oaze“ iz kojih se ukrupnjavao otpor i povezivale slobodne zone“, kazao je premijer Halilagić.

Mnogo je još lokalnih zajednica koje su bile oslobođene na samom početku rata, ali ni jedna lokalna zajednica nije imale ovoliko ratnika koji su bili spremni boriti se na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine za njenu cjelovitost i njene simbole, rečeno je ovom prilikom.

„Koliko god nam to danas negirali i pokušavali umanjiti vrijednost i značaj tih državnih simbola, odavde im danas poručujemo da to neće moći“ kazao je premijer Halilagić.

(TIP)