Članovi SDA o izboru predsjednika: ‘Za sada dva imena’

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na  sjednici u četvrtak, među ostalim temama, razmatralo je i pitanje održavanja stranačkog kongresa. Stranačko Predsjedništvo predložit će Glavnom odboru SDA da se osmi kongres održi u oktobru. Sjednica Glavnog odbora bit će održana 27. maja i tad će biti donesena konačna odluka. Na kongresu će SDA birati predsjednika stranke a aktuelni stranački lider Bakir Izetbegović najavio je svoju kandidaturu, saznaje Faktor.

No, da li i kakve reforme se spremaju? Ovo su kolege sa N1 pitale neke od članova Predsjedništva SDA.

Jedan od njih, Šefik Džaferović, ubijeđen je da reforme u SDA traže uglavnom njeni politički protivnici.

“Nemojte se skeirati za SDA, ona će iz ovoga izaći snažnija i jača. Dušmanima koji izazivaju nered u SDA, poručujem – ostavite nas – mi ćemo znati kako dalje”, odgovorio je.

O izboru novog prvog čovjeka stranke nije želio mnogo govoriti, kaže, ‘SDA ima već dobrog i uspješnog predsjednika’.

“SDA ima predsjednika. Moj kandidat i za naredni kongres je Bakir Izetbegovića. To je dobar i uspješan predsjednik stranke, i bit će i ubuduće. Ako bude mjesta u rukovodstvu SDA, tu sam, ako ne bude, neću očajavati, ali nikada neću otići iz SDA. Uvijek ću biti tu – to je jedna velika ideja”, naveo je Džaferović za N1.

Kratku opasku o predstojećem periodu iznio je i Ramiz Salkić.

“Kad je sve dobro, čovjek se treba zapitati zašto je sve dobro, a tako je i kada nije. SDA je potisnuta iz vlasti i to se može iskoristiti da se pokaže koliko je kurs koji će voditi Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH štetni po državu”, izjavio je Salkić.

Softić: Teren mora dati svoje mišljenje

A da se pouke moraju izvući – stava je i Safet Softić.

“Svaki kongres biće prilika za reformu stranke, pa očekujem i da će i u kadrovskom i u političkom smislu doći do poboljšanja. Moramo izvući pouke iz onoga što se događalo”, rekao je za N1.

Nije želio otkriti koga vidi na čelu stranke nakon kongresa, ali, naglašava – teren mora reći svoje.

“To ćemo reći tek nakon što teren da svoje mišljenje o tome. Prerano je govoriti o imenima. Za sada su u opticaju dva imena – Izetbegović i Šemsudin Mehmedović koji iz dana u dan pojačava svoju kampanju”, ispričao je Softić za N1.

Na upit zašto se ne govori o novim ljudima ili pak njemu, Softić odgovara sa ‘zašto da ne, ali vidjet ćemo’.

(TIP/Foto: N1)