Čokoladna pita sa sastojkom iznenađenja zbog kojeg postaje savršeno kremasta

Svileni tofu je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla. Ima puno mekšu teksturu od običnog tofua pa se baš zato često koristi za pripremu raznih umaka i krema. Nezaobilazan je dio i pripreme različitih slastica.

Svileni tofu je jedan od glavnih sastojaka i ove ukusne pite koja mu daje kremastu teksturu i iznenađujuću dozu bjelančevina. Proteinski udio povećava i dodatak maslaca od kikirikija u prahu koji se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili u webshopovima.

Ako želite pitu u potpunosti napraviti bez namirnica biljnog porijekla, med u kremi zamijenite za javorov sirup ili agave.

Sastojci za pitu od čokolade i kikirikija:

Sastojci za podlogu:

  • 50 g zobenog brašna
  • 50 g bademovog brašna
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 450 g svilenog tofua sa sobne temperature
  • 340 g tamne čokolade
  • 60 g meda
  • 4 kašike maslaca od kikirikija u prahu
  • 1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema pite od čokolade i kikirikija:

Zagrijte prernu na 180 Celzijevih stepeni. Napravite podlogu: pomiješajte zobeno i bademovo brašno, med, šećer i malo soli. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za pite promjera 22 centimetara. Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni oko 10 do 12 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu svijetlosmeđu boju. Izvadite podlogu iz rerne i stavite sa strane da se ohladi.

Pripremite kremu: pomiješajte svileni tofu, med, ekstrakt vanilije, maslac od kikirikija u prahu i sol u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu. Otopite čokoladu i dodajte u smjesu. Pomiješajte sve zajedno dok ne dobijete svilenkasto glatku smjesu. Kako prenosi Punkufer, prelijte smjesu preko ispečene i ohlađene podloge. Stavite tako pripremljenu pitu u frižider na barem sat vremena da se stisne. Poslužite pitu sa sezonskim voćem po želji.

(TIP/Foto: Shutterstock)