Zlatko Dukić: Federalnoj vlasti ulica ne fali

Da, najzad smo dobili Vladu Federacije, ali i novi talas nebiranja sredstava, upotrebe krupnih riječi, kvalifikacija i optužbi kojima se tabor gubitnika isprsio i na ulici i uličnim stilom u parlamentarnoj sali…

Hajde da pretpostavimo da je puka slučajnost to što je posljednjeg radnog dana u aprilu – poslije sedmomjesečnog mrcvarenja i u devetoj godini trajanja dosadašnje Vlade – Federacija najzad dobila novu izvršnu vlast. Ako je pretpostavka tačna, onda bi četiri praznična dana morala biti dovoljna za kompletiranje “umjetničkog dojma”, sortiranje utisaka, vraćanje adrenalina u normalu i objektivizaciju ukupne, malo je reći živopisne slike događaja s kraja prošle sedmice. Čak i ako zbog svega Praznik jednima prisjedne, a drugi ga provedu u baška raspoloženju, jasno je da je jedan veliki problem riješen. Kako-tako, ali riješen.

SIMPTOMATIČNO ŠARENILO

Ostavim li po strani debelo diskutabilnu novu intervenciju Christiana Schmidta, kojom nije zadovoljna nijedna strana i u vezi s kojom je štošta nejasno i upitno, pa se – iz razloga samopoštovanja i očuvanja mentalnog zdravlja – uzdržim od komentara dramatičnog finiša i simptomatičnog šarenila u 16-članom sastavu Vlade Nermina Nikšića, koja je “nahvatana” tijesnom većinom (51 od 98 ruku poslanika Predstavničkog doma) nakon, kažu, NES-ovog i SBiH-ovog vraćanja izvornim korijenima, pažnji preostaje opsjednutost atmosferom u kojoj se sve dešavalo i, pride, ulični “ukrasi” pred zgradom Parlamenta, u kojoj se drama odvijala. I atmosfera u parlamentarnoj sali i ono što se dešavalo napolju, ma koliko zabilježeni u dnevnim medijskim izvještajima, ipak su neoprezno tisnuti u drugi plan i zatomljeni već dan kasnije.

A pogrešno je, ako ne i neodgovorno, preko svega tek tako preći i zanemariti ono što je ta paralelna, istovremena atmosfera pokazala, dokazala i, pogotovo, šta može da nagovještava. Isto onoliko koliko teško, uz očekivane otpore, bunt i nezadovoljstvo se SDA i DF, uz prateću orkestraciju mase nezadovoljnika, protivili i ne slagali s opozicionim statusom u koji su gurnuti, važno je i to što su otvorena i pitanja koja inače zanemarujemo i potcjenjujemo. Prije i više od svega to kako će izgledati buduća radna atmosfera u Parlamentu Federacije. Potom, koje će poteze – vidljive i prikrivene – povlačiti oni koji se ne mire s gubitkom vlasti. I, konačno, treće, možda i najneizvjesnije i najriskantnije, kako će biti formatirana i intonirana nova situacija u ponašanju i potezima mase onih koji su planski pripremljeni, oblikovani i tempirani za to da nipošto ne prihvate nove prilike.

Razloge za postavljanje ovih, a i mnogih drugih pitanja i potpitanja, valja tražiti u onome što je eksplicitno najavljeno na sjednici federalnog Predstavničkog doma u petak. Uz neskrivenu gorčinu, bijes i nemoć i zbog OHR-ovih novih odluka, a i zbog tijesne većine skrpljene u Domu, nesebično nam je ponuđen i argument za dilemu o tome da li je pravo lice SDA-DF tabora ono što je – prije nego što su poslanici ovih stranaka napustili parlamentarnu salu – Salko Zildžić iskazao kao želju da ovakva Vlada što kraće traje ili im je, pak, pravo lice ono iskazano kroz smiren i racionalan nastup Mirsada Zaimovića, koji Vladi želi sreću, jer je to i u interesu njegove djece. Nakon što se ova dilema uspješno primila kod onih koji su sve vidjeli i čuli, ostalo je da se to na ulici malo podeblja, pa da bundžije – koje nisu krile ko ih je pozvao, pripremio i našpanovao – posegnu i za primitivnim, sirovim, raskošno psovačkim i agresivnim metodima. Najbolje su to, kad su napuštali zgradu Parlamenta, osjetili jedan poslanik čija je “greška” glasanje za Vladu i predsjednica PDA kojoj je na dušu stavljen isti “grijeh”.

NEMA SLUČAJNOSTI

Baš na ovoj dimenziji priče treba zadržati pažnju i pripremiti se za ono što bi moglo da uslijedi. Nema slučajnosti u podatku da je, u grupi od više stotina protestanata, bilo najmanje Sarajlija, a najviše “spontano” dovedenih iz Tuzlanskog kantona. U TK-u SDA i DF imaju stabilnu vladajuću većinu, što je kao naručeno gnijezdo otpora odlasku u opoziciju u Federaciji. Uz to, baš iz TK (Tuzle) su među federalnim poslanicima oni koji najžešće, ne birajući riječi, brane neodbranjivo i pokazuju jed zbog nove pozicije – SDA-ov Salko Zildžić i DF-ov Mahir Mešalić. Naravno, oni imaju pravo na to, čak i kad koriste za parlament neprimjeren rječnik i ocjene tipa “okupaciona vlast” ili “predaja Federacije Zagrebu”. U žaru borbe – iznoseći svoje, ali i mišljenje političko-stranačke opcije koju predstavljaju – iskoristili su to pravo, ali i zanemarili da tako mnogo rječitije govore o sebi i svom profilu, nego što utiču na problem koji im je meta.

Zbog čega bi se u vremenu koje slijedi mogao odigrati nastavak ove priče. Pojednostavljeno: mogli bi se roditi novi argumenti i nove potvrde već viđenog – da novoj federalnoj vlasti neće faliti ulica i ono što ulica traži i želi. I usput zaboravlja da se tako nikad ovdje nije desila promjena nabolje i da je to samo znak nemoći, nebiranja sredstava i sklonosti instrumentima i alatima koji možda imaju veze s demokratijom, ali ne obavezno i sa zdravim razumom.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Zlatko Dukić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Привет всем! Точка сборки главных новостей: Украина и мир в одном месте для вашего удобства. Лучший сайт по теме https://wian.top/category/sports…

  2. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Программа бк леон не устанавливается[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой…

  3. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение бк леон вылетает[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…