Jedinu ulogu ostvario je u Kumu, a dobio ju je – preko mafijaških veza

KUMSTVO se ne odbija niti se odbija kad ti netko poturi ugovor pred nos pa ti obeća da će se na papiru naći ili tvoj potpis ili tvoj mozak. A sve ti je ljepše i lakše u karijeri kad te ne odbije za kumstvo onaj kojeg drugi nikad ne odbijaju i kojem prolaze fore s potpisom i mozgom. To je tako u životu Johnnyja Fontanea iz Kuma i vrlo slično je bilo i u životu Ala Martina, čuvenog crooner pjevača (*pjevač tihog stila, balader) koji je poluautobiografski tumačio Fontanea.

Pola njegova biografija, pola biografija Franka Sinatre i nastade Johnny Fontane. Svi se sjećamo kako je Johnnyju glas bio slab, kako nije znao što da radi, rasplakao se kao dijete pred Vitom Corleoneom, a ovaj mu rekao da će sve biti u redu, samo da prestane biti plačipička, za ime boga, i počne se ponašati kao muškarac.

Tad je Fontane uz pomoć mafije i ragine glave dobio ulogu u filmu koji će ga revitalizirati, a Frank Sinatra je u stvarnosti na identičan način (± glava) stigao do Zinnemannovog Odavde do vječnosti 1953. i baš je za glumu u tom djelu osvojio svog jedinog Oscara, što je poslužilo kao inspiracija za segment o Fontaneu u Kumu.

Ulogu dobio preko gangsterskih veza

To je inspiracija, ali onda je život počeo imitirati umjetnost koja je već imitirala život, pa je i Al Martino ulogu Fontanea dobio isto preko gangsterskih veza i tako napravio totalni kovitlac, priču unutar priče, jer je u namjeri da odigra određeni lik u filmu morao napraviti isto što taj lik radi, samo u stvarnosti.

Računa li se to u metodsku glumu i je li Charlie Kaufman režirao ovu dramu? U svakom slučaju, Coppola je režirao Kuma, a nije htio Martina iako se ovaj već ranije dogovorio s producentom da preuzme ulogu Fontanea. Ne, Francis Ford je imao drugog favorita, izvjesnog Vica Damonea, također poznatog pjevača.

Zbog mafijaša nije smio u SAD

Tad je Al Martino pozvao svog kuma Russella Bufalina, glavu podzemne obitelji Bufalino, a Russell je dao ponudu koja se ne odbija, pa je Damone otpao iz priče jer se čovjek nije htio zamjeriti mafijašima. Tako je Martino postao Johnny Fontane i to mu je ostala jedina filmska uloga u životu, mada se protegla na dva naslova pošto se pojavio i u trećem dijelu sage.

Jedina uloga, međutim ne i jedina veza s filmom. Također je otpjevao tematsku numeru za Aldrichev klasik Tiho tiho, Charlotte, a što se tiče karijere u muzici, ona je znatno dugotrajnija, raskošnija i posve respektabilna.

Preko šest desetljeća je bio profesionalac, otpjevao hitove Here in my heart, I love you because, Spanish eyes, Volare, I love you more and more every day i tako dalje. Svakako, ona reakcija žena u Kumu na njegovu pojavu kao da je stigao Zdravko Čolić, to mu se događalo redovno i tijekom života.

Možda bi mu bila i bogatija biografija da pedesetih nije odbio mafijaške usluge, pa otišao na duže vrijeme u Britaniju i nije se smio vratiti u Ameriku, ali je kasnije postao iskusniji i shvatio da je bolje pridružiti im se kad ih već ne možeš pobijediti. Da nije shvatio, sad bismo gledali Vica Damonea kako ga šamara Marlon Brando.

Pravi čovjek provodi vrijeme s obitelji. I to je naučio od don Vita, pa je tako preminuo u miru svog doma i s troje djece iza sebe 2009. godine, a rođen je 1927. kao Jasper Cini. On je gospodin Al Martino i pjeva za vas.

(TIP/Izvor: Index.hr/Autor:  Stefan Milivojević/Foto: Profimedia)