Ova zanimanja najtraženija su u Sloveniji, samo prošle godine otišlo je 18.312 radnika iz BiH

Nastavlja se trend odlaska radnika iz Bosne i Hercegovine…

Preko 18.000 radnika, tačnije 18312 radnika, otišlo je prošle godine iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju.

“U 2022. godini u Sloveniji je izdato 18.312 radnih dozvola za naše građane, što je za 1.263 radne dozvole manje nego u 2021. godini. I dalje su u Sloveniji najtraženiji vozači, varioci, zidarim, fasaderi, pomoćni građevinski radnici, armirači, različiti monteri”, rekao je za BUKU Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U 2022. godini za Njemački posredovali su u zapošljavanju 553 radnika, što je za 66 radnika više nego u 2021. godini.

“U Njemačku i dalje posredujemo u zapošljavanju samo onih radnika koji imaju završenu srednju medicinsku školu opšteg smjera ili smjera pedijatrijske njege”, pojašnjavaju.

Kada je riječ o uticaju odlazaka radnika iz BiH i uticaj tog trenda na tržište rada u našoj zemlji Pupić kaže da Agencija još uvijek posreduje u zapošljavanju onih kadrova kojih imaju viška na evidenciji.

“Iako je činjenica da je u prethodnoj godini izdato više radnih dozvola nego ranijih godina, i dalje je veliki problem stopa neaktivnosti na domaćem tržišti rad koja iznosi 52,5% što znači da svaka druga nezaposlena osoba u BiH ne traži posao. Takođe, iako je izdato do sada najviše radnih dozvola (ukupno 3.780 dozvola što je za 1.005 dozvola više nego u 2021. godini), popunjenost kvote za zapošljavanje stranaca na nivou BiH je tek 49%, što znači da poslodavci nisu iskoristili 51% radnih dozvola unutar kvote. Nadalje, broj od 3.780 radnih dozvola još uvijek je jako mali u odnosu na broj zaposlenih u BiH (u januaru 2023. broj zaposlenih je bio 850.916) i ne utječe na domaće tržište rada”, ističe Puić.

Prema analizama, kada je riječ o razlozima zbog kojih je toliko mladih spremno napustiti domove, najčešće su oni vezani za lošu ekonomsku situaciju, prije svega nezaposlenost i niske plate. Nakon toga mladi odlaze zbog obarzovanja i zdravstva. Mnogi su rekli da odlaze zbog korupcije, kriminala i nepotizma.

(TIP/Izvor: Buka/Foto: Ilustracija)