Imate naviku pucketati zglobovima prstiju? Evo što se zapravo događa kada to radite

Mnogi ljudi imaju naviku pucketanja zglobovima prstiju, ali često možemo čuti da to šteti rukama, pa čak i da uzrokuje artritis. Međutim, što je zapravo točno? Kako donosi Cleveland Clinic, u većini slučajeva ova navika ne oštećuje zglobove. Kirurg Kim L. Stearns objašnjava da pucketanje zglobova oslobađa zrak u obliku mjehurića dušika iz prostora oko zglobova. Zvuk se aktivira dok se mjehurići sabijaju.

“Istraživači nisu sigurni je li zvuk koji se emitira pucketanjem zglobova prstiju zvuk stvaranja ili ispuštanja mjehurića zraka”, napominje dr. Stearns. “Ali u svakom slučaju, to je samo zrak i ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje naših zglobova, kao što često možemo čuti.”

On objašnjava kako pravilno pucketanje zglobova prstiju neće povećati ni uzrokovati razvoj artritisa. Ali to ne znači da nema baš nikakvih rizika povezanih s ovom navikom. Naime, kirurg tvrdi da je vrlo važna tehnika koju koristimo.

”Nemojte povlačiti ni pritiskati previše jer će vas u protivnom boljeti, a pucketanje zglobova ne bi trebalo boljeti. To je uglavnom znak da nešto pogrešno radite i da biste morali prestati. Isto tako, u slučaju da primijetite otekline ili neke druge neobične promjene na prstima, važno je smjesta otići na pregled”, upozorava Stearns, koji tvrdi da je u tom slučaju možda riječ o ozljedi ligamenta ili čak iščašenju prsta, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)