‘Mala kao loptica’: čiuaua Pearl postala najniži pas na svijetu

Kako zovete psa čiuaue koji je manji od štapića za sladoled i koji može stati u vaš džep? Najniži živi pas na planeti, objavila je Guinnessovu knjiga rekorda.

Pearl se kvalifikovala za tu titulu nakon što je veterinar u bolnici za životinje Crystal Creek u Orlandu na Floridi, gdje je rođena, upotrijebio poseban prolaz za mjerenje pasa kako bi utvrdio da je „visoka“ nešto ispod 9,14 cm i 12,7 cm duga. Te dimenzije znače da je manja od standardnog televizijskog daljinskog upravljača i duga otprilike kao novčanica dolara, navodi Guinness u izjavi.

Ona je naslijedila pokojnu “Miracle” Milly, identičnu sestru Pearline majke, koja je ranije držala taj rekord.

Pearl je bila teška oko 28 grama kada je rođena u septembru 2020., neposredno prije Millyne smrti. Od tada je „otežala“ na 553 g, dijelom zahvaljujući svojoj sklonosti ka piletini, lososu i drugoj sličnoj “visokokvalitetnoj hrani”, rekla je njena vlasnica, Vanesa Semler, u izjavi koju je objavio Guinness.

„Blagoslovljeni smo što je imamo i što imamo ovu jedinstvenu priliku da oborimo rekord od ranije i podijelimo sa svijetom ove nevjerovatne vijesti“, dodala je Semler, koja je također bila vlasnica Milly.

Guinness je nedavno predstavio Pearl na snimanju svog televizijskog talent showa u Milanu. Semler je odnijela Pearl na set Lo show dei recorda u elegantnom sjedištu u obliku uskršnjeg jajeta i rekla da su njih dvoje upravo bile u shopingu u Milanu. Nazvavši svog psa “pomalo divom”, Semler je rekla da je Pearl “mala kao lopta” i jedva viša od šoljice čaja. Pearl je ostala smirena pred aplauzom publike, što ih je impresioniralo jer čiuaue imaju reputaciju žestokih i temperamentnih pasa.

Semler je dodala da Pearl ostaje “dijete u srcu” iako bi kasnije ove godine trebalo da napuni tri godine, i da je ona “jedini mali” od četiri psa nasljednika. Nakon tog TV nastupa, organizacija poznata po održavanju baze podataka sa više od 40.000 svjetskih rekorda objasnila je da ju je Pearlin veterinar, dr Giovanni Vergel, izmjerio tri puta uzastopno u klinici Crystal Creek. Svako mjerenje je vršio od osnove Perlinog prednjeg dijela do vrha grebena između njenih lopatica, “u pravoj vertikalnoj liniji”, prije nego što je svoje nalaze predstavio Guinnessu, saopštila je organizacija.

Pearl je barem druga čiuaua u SAD-u koja je osvojila međunarodne naslovice od kraja prošle godine. U januaru je Guinness javno objavio da je 23-godišnja mješanka čiuaue Spike iz Ohioa najstariji pas na svijetu.

Ali nekoliko sedmica kasnije, 30-godišnji pas čuvar stoke iz ruralnog Portugala po imenu Bobi oteo je tu titulu od Spikea, navodi Guinness.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Foto:  Guinness World Records)