Odluka o imenovanju Vlade Federacije BiH i dalje se ne nazire

Iako se na usvajanje dnevnog reda čekalo i nekoliko sati odluka o imenovanju Vlade Federacije BiH i dalje se ne nazire. Sjednicu koja je iza nas obilježile su brojne prepirke, žustre rasprave, pauze, međutim epiloga za sada nema. Ipak, prije usvajanja dnevnog reda predloženo je nekoliko inicijativa međutim sve su odbijene. Najviše pažnje privuklaje inicijativa zastupnika DF-a koji su predložili potencijalnu izmjenu Ustava. Oni su predložili da za imenovanje Vlade Federacije bude potreban samo potpis predsjednice i jednog potpredsjenika. Sličnu inicijativu uputili su tokom danas i iz SzBiH-a i NES-a, ali je i ona odbijena. Također, inicijativu u toku sjednicu su uputili iz SDA koji su tražili da sve potencijalne odluke iz OHR-a, tačnije potezi Christiana Schmidta budu odbijeni. I ta inicijativa je odbijena.

Iz DF-a su uputili kritike na račun Osmorke i HDZ-a okriviši ih da su zapravo oni ti koji svo vrijeme blokiraju formiranje Vlade Federacije. Žustar i brz odgovor uslijedio je od strane Osmorke i HDZ-a koji su rekli da jedinog krivca za blokiranje vlasti na federalnom nivou vide isključivo u Refiku Lendi  koji ni danas nije dao svoj potpis na listu sa novim ministrima, premijerom i zamjenikom premijera. To su do sada učinili predsjednica Federacije Lidija Bradara i potpredsjednik Igor Stojanović.

Početak sjednice i odmah pauza. Brzi nastavak i još brži prekid. A onda raprava o tome o čemu zastupnici danas uopće odlučuju, ako uopće odlučuju. SDA i DF imali su zamjerke na kršenje Poslovnika, ali i na, kako su tvrdili, lošu formulaciju naziva tačke dnevnog reda.

A onda je stiglo obrazloženje i to od onih koji su ovu informaciju pred zastupnike i uputili.

Rasprava o imenovanju Vlade, Odluci Lidije Bradare na kojoj jedan potpis fali na dan kada istječe rok koji je visoki predstavnik Christian Schmidt dao za imenovanje Vlade – nije donijela ništa, osim što je još jednom pokazala već mjesecima poznate stavove: S jedne strane onih koji smatraju da svaka odluka Parlamenta u ovom slučaju mimo Ustava, do onih koji su predlagali izmjene Ustava, poput DF-a, preko onih koji traže da Schmidt situaciju rasplete. S druge strane i stranke parlamentarne većine imale su prijeloge za parlamentarno razmatranje: Zaključak kojim traže hitno iznalaženje rješenja za formiranje Vlade FBiH.

Koliko je imenovanje Vlade podijelilo mišljenja ne samo između opozicije i vlasti nego pokazalo i neslaganja pojedinih članova sa odlukama vlastite stranke, pokazuje i čin zastupnika Arnela Isaka, koji je u parlementarnoj sali tokom trajanja rasprave kazao da odlazi u redove nezavisnih zastupnika.

I tako. Još jedna od sjednica u nizu koje ne mogu polučiti nikakvim konkretnim rješnjem jer se glasati o informaciji ne može. Ali se satima, ipak, raspravlja jer domaći političari znaju samo to.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: F.Z./N1)