Oglasio se Ovčina nakon suspenzije: Skupo ću platiti svoju nepromišljenu odluku

Nakon što je Evropska rukometna federacija (EHF) suspendovala rukometaša reprezentacije BiH i tuzlanske Slobode Alena Ovčinu, oglasio se i sam rukometaš.

Alen Ovčina ističe da je imao potrebu da se obrati bh. javnosti, kao sportista, reprezentativac i čovjek, nakon odluke o suspenziji od strane EHF doping agencije.

“Naime, u februaru 2022. godine sam zajedno sa još tri reprezentativca bio pozitivan na Covid testu, zbog cega smo propustili i učešće na Evropskom prvenstvu koje se održalo u Slovačkoj. Nakon pauze sa treningom, povratak u trenažni proces se iskomplikovao zbog povratka povrede desnog ramena na kojem sam prethodno imao i operativni zahvat. Zbog svega navedenog, van trenažnog procesa sam bio cca 2 mjeseca. Sa početkom priprema i povratka u trenažni process, kao svih dosadašnjih godina bavljenja rukometom, od suplemenata sam koristio protein, creatin, glutamin i preworkout. Radi se o suplementima koji su redovni dodaci ishrani profesionalnih sportista.” napisao je Ovčina.

Bh. rukometaš dalje obrazlaže, kako je došlo do konzumacija spornog suplementa.

“Nažlost, preworkout koji sam tada koristio je bio od različitog proizvođača u odnosu na prethodne proizvode, te se ispostavilo da sadrži i nedozvoljenu supstancu anabolički steroid, koja se pokazala pozitivna na doping testu.” tvrdi Ovčina i dodaje:

“Tokom 20-godišnje rukometne, klupske i reprezentativne karijere, radio sam desetine doping testova, i nikada nisam bio pozitivan niti na jednu nedozvoljenu supstancu. Podržavam pravila EHF-a i smatram da postoje da bi se poštovala, te sam i učestvovao u projektu ‘Sport bez dopinga’ istinski podržavajuci tu tezu. Nažalost, nakon razmatranja komisije EHF-a, dobio sam najstrožiju moguću kaznu, i skupo ću platiti svoju nepromišljenu odluku i neinformiranost. Svakako da ću se pridržavati pravila EHF, ali ću nastojati svoje sportsko iskustvo i znanje, kao i ljubav prema sportu, prenositi na nove generacije, jer bez sporta živjeti ne znam.” napisao je bh. dugogodišnji član rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Smatram da sam najveću štetu nanio sebi i svojoj porodici, ali i da život mora ići dalje i da ćemo zajedno prebroditi i sportski podnijeti i ovu situaciju i pomenutu kaznu. Za kraj, želim da se zahvalim svima koji su mi od puštanja ove informacije pružili podršku, kao i medijima koji su ovu informaciju prenijeli bez pretencioznih naslova i sadržaja.
Najveće hvala mojoj supruzi, roditeljima i ostaloj rodbini, kao i istinskim prijateljima koji su uvijek uz mene. Također, hvala mojim saigračima i trenerima na svim ovim godinama igranja i svega što smo prošli zajedno, svakako da ćemo se viđati još na rukometnim i sportskim terenima.” zaključio je.

(TIP/Izvor: N1)