Video/Foto: Protesti ispred OHR-a, građani žele zaustaviti ‘razgradnju države’: “Schmidt, daj ostavku”, “Izdaja, izdaja”

Nekoliko stotina građana prisustvovalo je današnjem protestu ispred sjedišta Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, zbog mogućnosti da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne nove izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona da bi deblokirao proces formiranja Vlade Federacije BiH. Organizatori protesta su Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i neformalna grupa građana “Restart”, koji su u najavi skupa istakli da “žele da spriječe političko nasilje”.

Sa skupa je poručeno da su “protiv šmitizacije BiH”, kao i toga da se odluke o BiH donose u Zagrebu i Beogradu.

Obraćajući se građanima, predstavnik “ReStart-a” Suad Đozić rekao je da ako Schmidt nametne nove odluke to će značiti da će se stranke građanske orjentacije morati opredijeliti za samo jednu etničku grupu.

Prema njegovim riječima, ako je potrebno mijenjati Ustav FBiH to treba da bude urađeno na drugačiji način, a ne nametanjem odluka visokog predstavnika.

Azra Zornić, koja je pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila spor protiv BiH, jer nije mogla da učestvuje kao kandidat na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo BiH zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke grupe, pozvala je međunarodnu zajednicu da povuče Schmidta sa pozicije visokog predstavnika.

“Dajte nam novog visokog predstavnika, umesto ovog HDZ-ovog dobitnika nagrade”, naglasila je Azra Zornić.

Dodala je da su “neki političari, koji su dobili glasove građana, izdali njihovo povjerenje i dali podršku Visokom predstavniku da na retrogradni način, samovoljno mijenja naš Ustav, i to samo jednog entiteta”, istakla je Zornićeva.

Tokom skupa građani su uzvikivali – “Lopovi, lopovi!”, “Bosna, Bosna…”.

Ispred zgrade OHR-a saobraćaj je bio blokiran, a skup je obezbjeđivao veliki broj policajaca.

Schmidt je prije početka protesta na Twitteru napisao da su “mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo”.

“Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmjenu mišljenja o temama od zajedničkog interesa”, naglasio je Schmidt.

federalna.ba

 

Schmidt: Mirni protesti su temeljno pravo u demokratiji

Christian Schmidt, visoki predstavnik oglasio se uoči protesta koji su zakazani ispred OHR.

Schmidt je na Twitter nalogu OHR naveo:

“Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo. Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmjenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa”, navedeno je na Twitteru.

(TIP/Izvor: Federalna.ba/Foto: Agencija Anadolija)