Video: U Banovićima održani VII Međunarodni književni susreti „Lejla Avdić“

Književnom večeri sa akademikom dr. Enesom Karićem, prof. Ismetom Veladžićem i književnikom Hadžem Hajdarevićem, te dodjelom nagrada za najbolji literarni rad učenicima osnovnih škola u Banovićima su završeni VII Međunarodni književni susreti „Lejla Avdić“. Završna manifestacija upriličena je u pozorišnoj sali Radničkog doma, a prisustvovali su joj brojni gosti. Književne susrete organizirala je JU „Javna biblioteka“ Banovići, pod pokroviteljstvom općine Banovići i uz podršku Fondacije za bibliotečku djelatnost Sarajevo, Fedederalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK.

Na objavljeni literarni konkurs u okviru ovogodišnjih književnih susreta „Lejla Avdić“ pristiglo je oko 200 učeničkih radova iz BiH i zemalja okruženja. U uži krug ušlo je deset najboljih, a samo su tri nagrađena. Treće mjesto pripalo je Harunu Peci iz Travnika (OŠ Turbe), drugo Amini Toković iz Crne Gore (OŠ Rifat Burdžović-Tršo Lozna Bijelo Polje), dok je najboljim literarnim radom proglašen rad Bakira Dugonjića iz Lukavca (OŠ Lukavac Grad).

Na završnoj manifestaciji dodijeljene su i nagrade za najbolji dječiji video (recital) u okviru online – dječijeg festivala, promovisana je zbirka „Na pola puta do sjećanja“ 14 domaćih autora čiji je izdavač „Javna biblioteka“ Banovići te upriličena je izložba „Slovom o slovu: Tragom bosanske pismenosti“ Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u suradnji sa Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Prvi književni susreti „Lejla Avdić“ održani su 2014. godine i organizovala ih je nevladina organizacija „Moja generacija“. Nakon četiri uzastopne godine nastupio je prekid koji je trajao od 2018. do 2021. godine. Na inicijativu općinskog načelnika dr. Bege Gutića ponovo su pokrenuti 2021., i to u dogovoru sa JU „Javna biblioteka“ Banovići.

Lejla Avdić je imala 14 godina kada je preminula od raka (20. marta 2012. godine). Napisala je dvije knjige poezije “Imam san” i “Kao san”. Novac od prodaje prve knjige koristila je za svoje liječenje, a prihod prikupljen od prodaje druge zbirke pjesama doniran je Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH“ iz Sarajeva. Općinsko vijeće joj je 2012. godine posthumno dodijelilo najviše Općinsko priznanje Povelju općine Banovići.

(TIP)