Efendić: ‘Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će SBiH i NES biti u koaliciji sa SDA’

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u sinoćnjem TV gostovanju komentarisao je nastavak procesa formiranja vlasti u Federaciji BiH. Tvrdi kako se Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Narodni evropski savez (NES) ne žele transparentno staviti na stranu SDA, ali ipak misli “da su sve veće šanse da će se na kraju to desiti”. Uslijedila je reakcija lidera SBiH Semira Efendića.

Vezano: Izetbegović: Sve su šanse da će na kraju Stranka za BiH i NES stati na stranu SDA

“Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će SBiH i NES biti u koaliciji sa SDA na nivou FBiH ako imamo potpuno različit pogled na rješavanje trenutne situacije u kojoj parlamentarna većina nije u mogućnosti da formira vladu. Jedan od potpredsjednika (koji ne bi bio ni izabran na tu funkciju da nije bilo nametnutih izmjena Ustava i izbornog zakona od visokog predstavnika) ne priznaje parlamentarnu većinu kao princip za uspostavu vlasti. On se očito zalaže za tzv. legitimno predstavljanje, a nametnute izmjene ustava to su mu nažalost omogućile”, započeo je Efendić.

Stav stranke koju predvodi je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje Vijeće ministara BiH imenuje Predstavnički dom Parlamenta BiH, a mandatara vlade Predsjedništvo BiH većinom kod izjašnjavanja.

Efendić kaže da identičan princip treba biti primijenjen i u Federaciji BiH gdje o imenovanju vlade ne treba da ključno da odlučuju predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH “kada oni uopće nisu izabrani kroz izborni proces na federalnom nivou, već su izabrani posredno kroz Dom naroda koji se bira u skupštinama deset kantona, gdje građani kada su glasali, nisu glasali za federalni nego kantonalni nivo vlasti”.

Dodaje kako se radi o anomaliji koju treba ispraviti, a ne cementirati.

(TIP/Izvor: N1)