Video/Foto: Ljubitelji prirode pohodili Konjuh i pozdravili dolazak proljeća – održana manifestacija „Pješačenjem do zdravlja – Pozdrav proljeću“

Ljubitilje prirode iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u velikom broju pohodili su planinu Konjuh kako bi pozdravilni dolazak najljepšeg godišnjeg doba proljeća. Na stotine njih je pješačilo od Zlače do Zobika (srca Konjuha) i na taj način uzelo uzelo učešće u tradicionalnoj manifestaciji „Pješačenjem do zdravlja – Pozdrav proljeću“ . Manifestaciju je organizovalo Planinarsko društvo „Varda“ Banovići uz podršku općine Banovići, a potpomogli su i JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ (suorganizator), te JU „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići i JP RTVTK (medijski pokrovitelji).

Okupljeni ljubitelji prirode su u Zobiku imali priliku uživati u sunčanom danu i ljepotama netaknute prirode, a neki od njih su boravak u Konjuhu iskoristili da pohode jedan od vrhova ove prelijepe planine. Vrijedni domačini, planinari „Varde“ pobrinuli su se da se svi osjećaju ugodno pripremivši im topli čaj i planinarski grah.

Manifestacija „Pješačenjem do zdravlja – Pozdrav propljeću“ datira još od daleke 1976. godine i jedna je od najposjećenijih manifestacija koje se organizuju na području općine Banovići. Njena posebna draž je što svake godine okupi veliki broj omladine, što joj je upravo i prevashodni cilj. Od Planinarskog saveza BiH ocjenjena je jednom od najboljih planinarskih manifestacija u državi za šta je i nagrađena zlatnom medaljom.

(TIP)