Foto: Grad Tuzla započeo proljetnu akciju sadnje drveća i ukrasnog grmlja

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, zajedno sa saradnicima iz Gradske uprave Tuzle, u ponedjeljak se priključio proljetnoj akciji sadnje drveća i ukrasnog grmlja u gradu. Prema planu sadnje, drveće i ukrasno grmlje će u narednih nekoliko dana biti posađeno na ukupno 10 lokacija, među kojima su parking kod stare Lesnine, gradski parking kod Pravoslavne crkve i park kod BKC-a, na kojima je danas posađeno ukupno 47 sadnica.

Grad Tuzla, u saradnji sa JKP Komunalac Tuzla je planirao da u proljetnom ciklusu sadnje posadi oko 100 komada sadnica crnogoričnog i bjelogoričnog drveća, i oko l00 komada ukrasnog grmlja, na ukupno deset lokacija u gradu Tuzli.

Planirana je sadnja u drvorede bjelogoričnog drveća sa bogatom krošnjom, a u grupacije će se saditi crnogorica u kombinaciji sa cvjetajućim drvećem (magnolija, jorgovan i ukrasne šljive, jabuke i trešnje). Od ukrasnih grmova planirana je sadnja dunjarica i forzicija koje cvjetaju u rano proljeće , kao i lovor višnja koja ima zeleno lišće tokom cijele godine, što je kao i kod crnogoričnog drveća bitan elemenat kod proizvodnje kiseonika.

Predviđeno je da će akcija sadnje navedenih sadnica biti završena do početka aprila tekuće godine.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.