Rimac: Na početku nisam mogao privući investitore, sad do kapitala možeš doći svugdje

MATE RIMAC je za HRT komentirao aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvu i tehnološkom sektoru. “Kad gledamo Hrvatsku danas i prije 15 godina kad sam ja pokrenuo tvrtku, mislim da se ne može usporediti što se tiče tehnološkog sektora i gospodarstva. Prije investitori nisu htjeli ni pogledati tvrtku koja je u Hrvatskoj”, rekao je Rimac.

Danas prikupiti novce za hrvatski investicijski fond je sasvim druga priča. Prije je bilo “kakva Hrvatska?”, a danas je to zemlja u kojoj su Infobip, Rimac i druge firme. Google je kupio Photomath Damira Sabola, kazao je Mate Rimac za HRT i istaknuo kako Hrvatska ide u pravom smjeru te da ima nevjerojatno dobre tehnološke tvrtke, prenosi Index.hr.

“Ne znači da ih ne može biti još 10 puta više, to vidimo po primjeru Izraela. Meni je cilj da damo svoj mali doprinos da idemo više prema Izraelu, da budemo više bazirani na tehnološki sektor koji donosi novac, investicije, radna mjesta. Administracija je prepreka kad je tvrtka još mala. Slično je i u drugim zemljama, možda čak i gore”, kazao je.

“U Engleskoj je nemoguća misija dobiti bankovni račun za tvrtku. Kod nas su neke stvari puno bolje nego vani. Mislim da je kod nas najveći problem bio nedostatak kapitala, nije bilo novca. To je meni bio problem u početku, nisam mogao privući investitore”, priznaje.

“Biti u Hrvatskoj više nije nikakav nedostatak”

Danas je druga priča, istaknuo je Rimac, jer do kapitala možeš doći bilo gdje. “Nama su najveći investitori Nijemci, Japanci, Korejci, Amerikanci. Mislim da biti u Hrvatskoj više nije nikakav nedostatak. Imamo više ‘unicorna’, firmi koje vrijede više od milijardu po glavi stanovnika nego većina europskih zemalja, mislim da smo drugi u Europi nakon Estonije”, rekao je Rimac.

“Puno veće zemlje kao što su Italija ili Poljska donedavno nisu imale niti jednu takvu tvrtku. Nastave li stvari ići u dobrom smjeru, vjerujem da se Hrvatska za nekoliko godina može etablirati poput Estonije ili Izraela kao zemlja za stvaranje takvih tvrtki ‘unicorna'”, dodaje.

“Već znam puno primjera gdje ljudi dolaze stvarati takve firme ovdje, a nemaju veze s Hrvatskom. Znam jednog Amerikanca koji je prije par godina izlistao na burzu svoju tvrtku za preko milijardu dolara, neki dan mi se javio i rekao da je prodao svoje udjele i da dolazi u Hrvatsku”, objašnjava Rimac.

“Nema veze s Hrvatskom, ali je fasciniran tim ekosustavom koji smo izgradili, a pod tim mislim na tehnološku zajednicu gdje se svi znaju, poštuju i podržavaju. To je možda i najvažnija stvar, jer u toj zajednici nema ljubomore ili zloće, stvarno gledamo kako nesebično pomagati jedni drugima”, dodaje.

“Najvažnije je ne gledati lokalno”

Rimac je poslao poruku mladim poduzetnicima. “Najvažnije je ne gledati lokalno. Hrvatska je malo tržište. Odlična lokacija za graditi tvrtku, ali globalnu tvrtku. Najgore što možeš napraviti je probati nešto u Hrvatskoj napraviti, za Hrvatsku, što negdje drugdje funkcionira jer smo toliko mali. Fokusirati se radije na Europu, svjetsko tržište. Gledajte globalno, a ne lokalno”, poručio je.

Druga važna poruka je ne bojati se pokazati i dijeliti svoju ideju drugima. “Ne pokušavati zadržati 100 posto tvrtke, imati partnere i investitore, dijeliti sa zaposlenicima i ljudima oko sebe”, zaključio je.

(TIP/Foto: Screenshot: HRT)