Vučić kaže da neće ništa potpisati, Kurti mu odgovara da to nije konstruktivno

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da “ništa neće potpisati”, a kosovski premijer Albin Kurti njegove je izjave nazvao nekonstruktivnima uoči sutrašnjeg sastanka u Ohridu na kojem EU očekuje napredak u dogovorima o provedbi europskog sporazuma Srbije i Kosova.

Francusko-njemački plan, koji je u međuvremenu EU preuzela kao svoj prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, od početka snažno podupiru Sjedinjene Države, a dužnosnici Unije i SAD-a pokušali su ovog tjedna pogurati dvije strane da se približe zajedničkom rješenju.

“Nemaju me čime ucijeniti jer Srbija nema cijenu”

Vučić je tijekom današnjeg posjeta Srijemu rekao da ga se ne može ucijeniti jer nema “ni jedan račun u inozemstvu, kuće, vile”.

“Nemaju me čime ucijeniti jer Srbija nema cijenu”, rekao je Vučić, misleći na zapadne dužnosnike. Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je danas da je zainteresiran za dogovor sa Srbijom, a za Vučićeve izjave je rekao da nisu konstruktivne, objavio je TV Klan Kosova.

Kurti je rekao da “Srbija neće kapitulirati u Ohridu jer se to već dogodilo u Kumanovu 9. lipnja 1999. godine”, aludirajući na Kumanovski sporazum pod pokroviteljstvom NATO-a kojim su okončani ratni sukobi na Kosovu, a srpske vojne i policijske snage se povukle.

Kurti: To nije konstruktivan i posvećen pristup

Kosovski premijer je rekao da se bez potpisivanja europski prijedlog ne može nazvati sporazumom, ali da će razgovori biti nastavljeni.

“Čuo sam Vučićevu izjavu i mislim da to nije konstruktivan i posvećen pristup. Ako nema potpisa, onda ćemo nastavili sporenje”, kazao je Kurti.

Uoči sastanka u Ohridu desna oporba, koja Vučića optužuje da prihvaćanjem europskog plana “izdaje Kosovo, državne i nacionalne interese”, organizirala je u središtu Beograda prosvjed i okupila više od dvije tisuće ljudi koji su nosili transparente “NE kapitulaciji”, “Zajednica srpskih općina je prevara” i “Kosovo je srce Srbije”.

Organizatori – vođe pokreta Dveri, Novog DSS-a i stranke Zavjetnici Boško Obradović, Miloš Jovanović i Milica Đurđević Stamenkovski – ranije su rekli da skup “nije prosvjed, već nadstranačko-patriotsko ujedinjenje“.

Okupljeni su sa skupa uputili tri zahtjeva – da se odbaci europski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da Vučić podnese ostavku i da se odmah raspišu izbori.

(TIP/Izvor: Hina/Foto: N1)