UKC Tuzla: Izvršena primopredaja ultrazvučnog aparata za djecu

Na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla izvršena je primopredaja ultrazvučnog aparata za djecu. Riječ je o donaciji koju su zajedno realizovali Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti ,,Iskra”, uz pomoć Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima načelnice Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, doc. dr. Lejle Osmančević, Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla dobilo je vrijedanu donaciju u vidu portabilnog ultrazvučnog aparata koji će doprinijeti boljoj dijagnostici, a time i liječenju djece oboljele od malignih bolesti. “Današnja donacija ultrazvučnog aparata za nas ima veliki značaj, naročito zbog prilagodljivih linearnih sondi što će pomoći našim dječijim hirurzima pri apliciranju centralnih venskih katetera”, istakla je doc. dr. Osmančević.

Uz načelnicu klinike donatorima su se zahvalili i šef Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti, prim. dr. Amila Latifagić i pomoćnik direktora za medicinske poslove doc. dr. Igor Hudić. Doc. Hudić je uz riječi zahvalnosti na  donaciji podsjetio i na projekat Roditeljske kuće za čiju realizacija je također zaslužno Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka.

Direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, Fikret Kubat je istakao uspješnu saradnju koju Udruženje Srce za djecu ima sa hematološko-onkološkim odjelima u Tuzli, Sarajevu, Banjaluci i Mostaru. “Članovi Udruženja osluškuju potrebe naše djece, ali i medicinskog osoblja i nastojimo da animiramo društvenu zajednicu kako bismo nabavili neophodnu medicinsku opremu”, rekao je ovom prilikom Kubat.

Primopredaji ultrazvučnog aparata prisustvovao je i gradonačelnik Zijad Lugavić, jer je Grad Tuzla jedan od donatora koji je svojom donacijom podržao ovaj projekat.

Pored Tuzle donaciju medicinske opreme dobile su i pedijatrijske klinike u Mostaru i Banja Luci.

(TIP)