Grad Tuzla: Prijem za organizatore humanitarne kampanje tokom koje je nabavljen ultrazvučni aparat za Kliniku za dječije bolesti

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, upriličio je u petak prijem za predstavnike Američke privredne komore u BiH (AmCham BiH), Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, kompanije „ZIRA“ iz Sarajeva, kompanije „Menprom“ iz Tuzle i “Addiko” banke povodom  društveno korisne akcije koju je pokrenula Američka privredna komora u Bosni i Hercegovini u saradnji sa udruženjem „Srce za djecu oboljelu od raka“ iz Sarajeva  i sa udruženjem „Iskra“ iz Banjaluke.

Akcija je imala za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za potrebe liječenja djece hospitalizirane na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, Odjeljenju dejčije hematoonkologije UKC Republike srpske i Odjeljenju dječije hematoonkologije na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Grad Tuzla se uključio u akciju i obezbijedio 7000 KM iz sredstava Tekuće rezerve, koja su iskorištena za sufinansiranje nabavke ultrazvučnog aparata za Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla.

Prisutni su izrazili zahvalnost gradonačelniku Grada Tuzle, dr.sc. Zijadu Lugaviću,  na prijemu i na učešću Grada Tuzle u humanitarnoj akciji, i ovom prilikom su izjavili:

˝U godini kada obilježavamo ovako važan jubilej, 20 godina rada AmCham u BiH, moram priznati da sam veoma zadovoljan što smo kao krunu naše aktivnosti u ovom važnom jubileju obilježili baš na ovaj način. Odlučili smo se da sa partnerskim udruženjima, „Srce za djecu oboljelu od raka “ iz Sarajeva i „Iskra“ iz Banjaluke, organizujemo jednu donatorsku aktivnost koja je imala za cilj prikupljanje sredstava u tri klinička centra, u Tuzli, Banjaluci i Mostaru. Ponosan sam što smo uspjeli u tako važnom cilju i ne bismo mogli uspjeti bez odaziva naših kompanija, preko 40 kompanija koje su učestvovale u ovoj aktivnosti. Izuzetno sam ponosan što sam u vašem uredu gradonačelnika danas, što su se Grad Tuzla i gradonačelnik odazvali na ovakvu aktivnost i što imamo priliku da kroz ovakve načine pokažemo kako mi brinemo za zajednicu u kojoj živimo i brinemo se za lokalni razvoj˝, izjavio je Nedim Hamzić, generalni sekretar Američke privredne komore u BiH.

˝Ovom prilikom želimo se zahvaliti gradonačelniku Tuzle i Američkoj privrednoj komori u BiH, što su prepoznali naše potrebe. Vjerujem da će ovaj ultrazvučni aparat olakšati našoj djeci i djeci na cijeloj pedijatriji.  Ovo je kruna danas, da možemo biti ovdje i da možemo otići na hematoonkološki odjel i uručiti opremu˝, istakao je Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

˝Vrlo smo ponosni da kao društveno odgovorna bosanskohercegovačka kompanija, možemo učestvovati u ovakvim akcijama. Fokus naše društvene odgovornosti jeste na edukaciji, djeci i mladima, a u samoj našoj misiji već 26 godina stoji poboljšanje uvjeta života. Vrlo smo sretni što možemo biti u ovakvom društvu i što možemo vratiti našoj zajednici. Zahvalni smo gradonačelniku Tuzle što nas je primio i što možemo ovakvu akciju realizovati u ovom gradu˝, rekla je Elma Pašić, direktorica komunikacija produktne kompanije „ZIRA“.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo biti dio ove hvale vrijedne humanitarne akcije, naročito što je u pitanju najosjetljivija kategorija našeg društva. Kompanija „Menprom“ smatra obavezom ovakav vid društvene odgovornosti. Iskreno se nadamo da će ova naša donacija da olakša njihovu svakodnevnicu˝, kazala je Biljana Lipovac, predstavnica kompanije „Menprom“.

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, zahvalio je prisutnima na posjeti i saradnji na ovom značajnom projektu, te je dodao: ˝Grad Tuzla je oduvijek bio društveno odgovoran i odgovoran u svakom pogledu. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim inicijatoru za jednu ovakvu kvalitetnu i značajnu društveno korisnu akciju, a to je Američka privredna komora u BiH.  Zahvalio bih se i Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ iz Sarajeva i Udruženju „Iskra“ iz Banjaluke. Posebno bih se zahvalio svim privrednicima Bosni i Hercegovini  koji su se svesrdno uključili u realizaciju jednog ovakvog značajnog projekta. Kao grad koji ima empatiju prema svima onima kojima je pomoć potrebna, velikog srca smo se uključili da pomognemo u nabavci ultrazvučnog aparata, koji će biti instaliran u Klinici za dječije bolesti – Odjeljenje za onkologiju. Dakle, pomoći ćemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Danas smo pokazali još jednom da sinergija nevladinog, realnog i javnog sektora je garant za svaki uspjeh, društveni, ekonomski i sportski. Mi sa ovakvim aktivnostima i ovakvom interakcijom moramo nastaviti i u budućnosti,  kako bismo našim sugrađanima i sugrađankama, privrednicima koji realizuju svoje poslovne aktivnosti na području grada Tuzle, napravili ambijent za život i za rad još kvalitetnijim i gradili i izgradili našu Tuzlu  još boljom i kvalitetnijom  i još poželjnijom za život i za rad, školovanje  i za svaki drugi segment društvenog organizovanja.“

Na sastanku, Gradu Tuzli uručena je zahvalnica za doprinos i učešće u ovoj humanitarnoj akciji. Nakon prijema u Gradskoj upravi Tuzla, na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla organizovana je ceremonija uručivanja ultrazvučnog aparata.

(TIP)