Grad Tuzla dobio finansijsku podršku za projekat modernizacije javnih usluga

Gradonačelnik Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić pristvovao je  u Sarajevu ceremoniji dodjele bespovratnih sredstava najuspješnijim jedinicama lokalne samouprave u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini. Nagrađene lokalne samouprave su: Tuzla, Tešanj, Banja Luka, Novo Sarajevo, Teslić, Orašje, Gradiška, Han Pijesak, Trebinje i Lukavac, a odabiru jedinica lokalne samouprave i projekata prethodio je niz aktivnosti u cilju unapređenja pristupa kjučnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje imovinom i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Nagrađene lokalne samouprave, među kojima je i Grad Tuzla,  ostvarile su mogućnost dobijanja bespovratnih sredstava za realizaciju jednog od prioritetnih projekata za unapređenje javnih usluga građanima.

Grad Tuzla je kandidovao tri projekta, a kao najprihvatljiviji za sufinansiranje odabran je projekat „Adaptacija i modernizacija javnih usluga građanima u Gradskoj upravi Grada Tuzle“.

Radi se o unapređenju usluga i modernizaciji Centra za pružanje usluga građanima (Šalter sale), u smislu prilagođavanja pristupa invalidnim osobama i olakšanog pristupa slabovidnim osobama, te zamjeni liftova u zgradi Gradske uprave, kako bi bili prilagođeni korisnicima u invalidskim kolicima i drugim osobama sa poteškoćama u kretanju.

Ukupna vrijednost projekta Adaptacije i modernizacije usluga građanima u Gradu Tuzli je oko 250.000 KM, od čega će donatori sufinansirati oko 90.000 KM, dok će preostali dio biti finansiran iz Budžeta Grada Tuzle.

PIPLS projekat primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS).

Priznanja nagrađenim jedinicama lokalne samouprave dodijelili su Mario Vignjević, predstavnik ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i Stephen Kinloch, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, koji su istakli da su odabrane lokalne samouprave koje su postigle zapažene rezultate u unapređenju ključnih oblasti upravljanja na lokalnom nivou i koje pokazuju da im je primarni cilj unapređenje javnih usluga u svakodnnevnom životu građana.

Nagrađene lokalne samouprave su: Tuzla, Tešanj, Banja Luka, Novo Sarajevo, Teslić, Orašje, Gradiška, Han Pijesak, Trebinje i Lukavac.

Realizovane aktivnosti i rezultati PIPLS projekta predstavljaju poticaj Gradskoj upravi Tuzle da unaprijedi postojeće prakse dobrog upravljanja i imaće dugoročnu korist za sve građane i građanke Tuzle.

(TIP)