OHR: Ratni zločini se ne mogu poništiti

Nakon što je Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići, uputilo zahtjev visokom predstavniku Christianu Schmidtu da smijeni Lidiju Bradaru s pozicije predsjednice Federacije BiH, na društvenim mrežama oglasili su se iz OHR-a.

U saopćenju objavljenom na Twitteru tako stoji da “presude MKSJ ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna. Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost”, stoji u saopćenju nakon čega se dodaje da “Visoki predstavnik od političara očekuje istinsku posvećenost unapređenju pomirenja i to priznavanjem patnji žrtava i izrečenih presuda. Visoki predstavnik je siguran da međunarodna zajednica i velika većina ljudi u BiH dijele ovaj jasan stav”, navodi OHR-a.

Podsjećamo, Udruženje žrtava je navelo da je Bradara 10. marta 2023. u televizijskom intervjuu ponovila stav  kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića, zaključivši da je on “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu. Također, navela je, kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili “potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali da se za to ne zna”.

(TIP/Izvor: federalna.ba)