EU odgodio glasanje o uredbi o zabrani prodaje automobila s benzinskim i dizel motorima

Države članice Evropske unije odlučile su odgoditi izglasavanje uredbe koja uključuje zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Daniel Holmberg, glasnogovornik Odbora stalnih predstavnika (COREPER) pri Evropskom vijeću, objavio je na društvenim mrežama da su predstavnici država članica odlučili odgoditi do daljnjeg glasanje o uredbi, a prvobitno je to glasanje bilo najavljeno za 7. mart.

Prema uredbi, koju je prošlog mjeseca odobrila Glavna skupština Evropskog parlamenta (EP) i koju moraju službeno odobriti zemlje članice EU-a da bi stupila na snagu, svi novi automobili i laka vozila koja će se prodavati u zemljama članicama od 2035. godine moraju imati nultu emisiju. To uključuje zabranu prodaje vozila sa benzinskim i dizel motorima.

Cilj smanjenja emisija do 2030. godine je 55 posto za automobile i 50 posto za kamionete.

Neke zemlje EU-a, predvođene Njemačkom i Italijom, usprotivile su se proteklih dana pokušaju zabrane prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.