Objavljena lista najboljih vozača na svijetu, pogledajte gdje se nalazi BiH

Stručnjaci za osiguranje automobila Compare the Market objavili su listu zemalja iz kojih dolaze najbolji i najgori vozači. Na listi se našlo 50 zemalja, a svijest o saobraćaju, opasnosti u saobraćaju, kvaliteta cesta i vožnja u alkoholiziranom stanju neki su od kriterijuma prema kojima se vodilo istraživanje.

Prema listi, najbolji vozači na svijetu su u Japanu. Granica alkohola u krvi je prilično niska, 0.03 g/dl, a Japan je takođe na četvrtom mjestu u kategoriji najkvalitetnijih cesta, što znači da je sigurna zemlja ne samo za vožnju, nego i za pješake.

Zanimljivo, čak osam od 10 najsigurnijih zemalja za vožnju nalazi se u Evropi. Nizozemci su najbolji vozači u Evropi sa visokim drugim mjestom na listi najboljih vozača na svijetu.

Takođe, Nizozemska je na drugom mjestu u kategoriji najkvalitetnijih cesta, odmah iza Singapura, te ima jedan od najnižih nivoa smrtnih slučajeva u saobraćaju u svijetu, samo četiri na 100.000 stanovnika.

Bosanci i Hercegovci zauzeli su 38. mjesto sa jednim od najnižih koeficijenata kvaliteta cesta. Lošije od bh. cesta su, po istraživanju, samo one u Libanu.

Što se tiče okolnih zemalja, Slovenci se nalaze na 16. mjestu, a odmah iza njih je Mađarska. Srbija je na 27. mjestu, Italija na 37., a Hrvati su se našli na 22. mjestu liste sa osam smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika i nešto višom granica alkohola u krvi od Japanaca, 0.05 g/dl.

Tajland je proglašen zemljom s najgorim vozačima na svijetu, sa daleko najvećim brojem tragičnih smrtnih slučajeva u saobraćaju, čak 32 na 100.000 ljudi. Iza njega je Peru, a zatim slijede Liban, Indija i Malezija.

Cijelu listu možete pogledati OVDJE.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Pixabay/Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.