BiH daleko ispod prosjeka EU po ulaganjima u istraživanje i razvoj

Bosna i Hercegovina je sa ulaganjem od 0,19% BDP-a u istraživanje i razvoj u 2021. godini bila daleko ispod prosjeka 27 zemalja EU koji iznosi 2,27%. Od svih 27 članica EU, Rumunija izdvaja najmanje BDP-a 0,48%, a Švedska najviše 3,35%, objavila je Agencija za statistiku BiH u publikaciji „Bosna i Hercegovina u brojevima 2022.“

Za istraživanje i razvoj u Bosni i Hercegovini u 2021. godini izdvojeno je ukupno 74. miliona i 513 hiljada KM. Najviše sredstava utrošeno je u sektor visokog obrazovanja 89,2%, zatim poslovni sektor 7,0%, državni sektor 2,4% i neprofitni sektor 1,4%.

Gledano po sektorima, najviše izdvajanja (izdaci) za istraživanje i razvoj je bilo u sektoru Visokog obrazovanja (57,7% ili 43 miliona 7 hiljada KM), zatim poslovnom sektoru (37,4% ili 27 miliona i 875 hiljada KM) te državnom sektoru (4,9% ili 3 miliona 631 hiljada KM), dok u neprofitnom sektoru nisu zabilježena ulaganja u istraživanje i razvoj.

Na poslovima istraživanja i razvoja u Bosni i Hercegovini 2021. godine bilo je 2.492 zaposlenih, sa punim i kraćim od punog radnog vremena, od čega je 1.286 žena (51,6%)-saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Откройте для себя последние новшества в приложении БК Олимп для Android! [url=https://olimp-apk.ru/]Приложение БК Олимп[/url] доступно сегодня. Мы совершенствовали наше приложение,…