Zlatko Dukić: Kantoni u škripcu Federacije

Izvršna vlast u kantonima čeka rasplet u Federaciji iako nigdje nije propisana međusobna veza, pa ispade da stranke kalkulišu i čekaju, ne hajući za to što su zbog toga kantoni praktično taoci federalne zagonetke…

Stariji čitaoci Oslobođenja se, vjerujem, sjećaju jednog od osnivača SDA i člana užeg rukovodstva ove stranke koji je – na krilima uspješne eutanazije bivšeg sistema na izborima u novembru 1990. godine – euforično najavljivao “pravnu državu od ponedjeljka”. Tako je ponedjeljak, ni kriv ni dužan, uveden u našu javnu komunikaciju kao simbol promjene onoga što ne valja, a to je najbolje početi prvog radnog dana u sedmici.

NEMA TAJNI

Da li zbog infekcije tim simbolom ili zbog manjka mašte da izmisle nešto novo, tek aktuelni borci za vlast u Federaciji su, takođe, posegli za tim da nas “tješe” ovim danom. Za prošli ponedjeljak su obećali potpisanu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, nužnu za izbor federalnog vrha, pa, kad je taj ponedjeljak prošao uprazno, obećali su to idućeg, dakle juče.

Kako god da bude, ostaje debela sjenka na tako skrojenom epilogu neizvjesnosti, koja je ušla u peti postizborni mjesec. Njenu cijenu plaćaju naročito kantoni. Ako su tačni dostupni podaci – jer nam se nude na kašičicu, dozirano – u sedam od deset kantona još nije formirana izvršna vlast. U većini njih odavno je sve jasno, zna se skupštinska većina i ko bi trebalo da zauzme ministarske stolice, ali se čeka, sve stoji, kalkuliše se. I onda kada se to ne kaže naglas, iako to znaju i mala djeca, jasno je zašto: od toga kako se raspetlja Gordijev čvor u formiranju vođstva i Vlade Federacije zavisi – po ustaljenom običaju spojenih posuda – finale poslova u izboru kantonalnih vlada.

U vezi s tim, dakle, nema tajni, niti je išta moguće sakriti. Ali, i moguće je i potrebno upitati u kojem to važećem aktu – od ustava BiH i Federacije do kantonalnih – piše da izbor vlasti u njima zavisi od onoga šta se dešava na višim nivoima? Na izborima je biračima (glasačima) ponuđena mogućnost izbora poslanika u skupštine kantona, a izborni saldo je osnova biranja izvršne vlasti. Nigdje ne piše, jer bi to bilo nesuvislo, da od toga na šta će izaći rješenja u Federaciji treba da zavisi profil nove kantonalne vlasti. To svi znamo, no znamo i da se kod nas radi i ono što nigdje ne piše, ali je poželjan običaj da se učini samo ono što je korisno, unosno, profitabilno i vješto istrgovano.

I bez ikakvog razumnog i argumentovanog opravdanja – da ne upotrijebim težu, a slikovitiju riječ – kantoni zato stoje, čekaju, dodatno zapliću odnose i povećavaju neizvjesnost. Najbolje je reći da se ona graniči s glupošću, ali od toga nema koristi, pa pominjem samo uzgred.

U kantonima “na čekanju”, čak i onda kada se ne kaže da su u statusu talaca “porođajnih muka” nove vlasti Federacije, odavno je trebalo da budu izabrane vlade. To je, međutim, učinjeno samo u Sarajevu, Zenici i Orašju. Ostali “mudro” čekaju, u skladu sa načelima uhodane stranačke discipline i obaveze smjernog provođenja onoga što partijski minderi predlože, odluče i odrede. Tu su vrlo rijetki izuzeci, i o strankama, a i o dijelovima Federacije kad je riječ.

POUČNO I KORISNO ISKUSTVO, ALI…

Za vrlo poučnu – a neshvatljivu i iracionalnu – ilustraciju uzimam Tuzlanski kanton. Pobjednička SDA je odavno osigurala 22 poslaničke ruke od 35 u Skupštini. Vladu je, time mjereno, mogao formirati još prošle godine. Nije to učinjeno, jer se – po ne baš diskretnom rumoru u lokalnoj javnosti – s jedne strane radi o uzburkanim odnosima u stranačkim redovima, a s druge se poslušno čeka išaret iz sarajevskog vrha i federalni rasplet. Što je, naravno, dovoljno za špekulacije i nagađanja. Pa su tako u javni prostor lansirana imena šestoro kandidata za novog SDA-ovog premijera TK-a. (Među njima je i (do)sadašnji Irfan Halilagić, koji je i poslanik u Skupštini TK-a, pa je u poziciji da glasa i za ono što Skupštini predloži kao čelnik Vlade.) Pokušaji nekih upornijih ovdašnjih novinara da iščeprkaju išta o tome kada će se dobiti Vlada redovno ne uspijevaju. Pogotovo zato što je otvorena mogućnost da SDP komunicira sa SDA i da, eventualno, dogovori učešće u vlasti. To namah govori o bagatelisanju nekih principa i sjećanjem vraća u jesen 2018. godine, kada je stav tadašnjeg vođstva SDP-a TK-a da se ide u vlast sa SDA, Glavni odbor SDP-a odbio, pa se lokalno rukovodstvo i članstvo podijelilo i porodilo novu partiju, Socijaldemokrate.

Slična paraliza je odlika i drugih kantona, sa poučnim i korisnim iskustvom, ali i u žestokom sukobu sa logikom i racionalnim ponašanjem. Zato je neizbježna asocijacija na ono iz naslova ove kolumne – na škripac, mehanički vijak, koji metalcima služi za držanje ili pričvršćivanje predmeta na kome se vrši mehanička obrada nekim od alata. Dakle, stegnuti u škripac zagonetke u Federaciji, jer stranke ne haju za to što su kantoni, praktično, čvrsto stegnuti predmeti obrade, prisiljeni (?!) da čekaju šta će se desiti. Ili šta će im se naložiti. I jedno i drugo je greška, ima cijenu i, prije ili kasnije, postaće fakture koje će se morati iskihati.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Zlatko Dukić/Foto: Ilustracija)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В поисках где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику наушников Airpods PRO[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  2. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение леон ошибка[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник для…