Foto: Godišnjicu rada tuzlanski aerodrom obilježava novim projektima i investicijama

Konkretnim pripremama za izgradnju trećeg odlaznog terminala (gate), Međunarodni aerodrom Tuzla obilježio je u utorak jubilej, 25. godišnjicu od svog postojanja. Ovoj svečanosti prisustvovala je i delegacija Vlade TK predvođena premijerom Irfanom Halilagićem. Prije 25 godina vizionari su prepoznali da geografski položaj Aerodroma Tuzla i demografski i prirodni potencijali koji ga okružuju, imaju predispoziciju da, uz racionalan pristup svih subjekata na Tuzlanskom kantonu, Aerodrom postane okosnica turističkog i privrednog razvoja Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, ali i šire regije.

„Tu viziju smo u znatnoj mjeri već ostvarili i dodatno nadogradili.  Danas možemo reći da nam je strateški cilj, da uz postepeno povećanje obima saobraćaja dođemo i do milion putnika na godišnjem nivou, te da budemo jedan od regionalnih lidera u zračnom prometu i nezamjenjiv servis građanima ove regije. Također cilj nam je i da, uz putnički saobraćaj budemo i kargo podrška bržem razvoju privrede koja je orijentisana na avio saobraćaj“, kazao je direktor Aerodroma Dževad Halilčević, akcentirajući da je MAT, donedavno bio vojni aerodrom, te da je ogroman put pređen kako bi se transformirao u međunarodni putnički aerodrom. „Na tom putu razvoja Aerodrom i dalje napreduje i novim investicijama stvara kvalitetniji ambijent za dalji razvoj i unaprjeđenje svojih usluga“, zaključio je Halilčević.

Procijenjena vrijednost izgradnje odlaznog gate-a je oko 1.060.000 KM, a njegovo i zvanično otvorenje može se očekivati u drugoj polovini tekuće godine.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je Upravi Aerodroma čestitao današnji jubilej i zeželio da se već do naredne godišnjice značajno približe cilju od milion putnika godišnje.

„Obilježavanje 25. godina uspješnog rada je zaista velika svečanost. Ako se osvrnemo unazad i vidimo odakle se prije 25 godina krenulo, vidimo da je pređen zaista veliki put. Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti razumije značaj Međunarodnog aerodroma Tuzla i on je nazaobilazan elemenat i Strategije razvoja Tuzlanskog kantona i većine naših razvojnih programa. S tim u vezi svaki razvojni projekat, kao što je i današnji, koji se odnosi na proširenje kapaciteta otpreme putnika u vršnom satu Aerodroma, a koji će rezultirati i povećanjem broja prevezenih putnika na godišnjem nivou, imat će neupitnu podršku Kantonalne vlade“, kazao je premijer Halilagić, dodajući da je za razvojne projekte Aerodroma Vlada ove godine u Budžetu planirala oko 1,9 miliona KM.

Današnja svečanost koincidirala je i sa odlaskom Envera Jukanovića, zasluženog radnika, bivšeg direktora i čovjeka koji je učestvovao u svim aktivnostima prilikom osnivanja Aerodroma u zasluženu penziju. Uprava Aerodroma i uposlenici tuzlanske zračne luke su mu se danas zahvalili na nemjerljivom doprinosu koji je dao i bez čega Međunarodni aerodrom Tuzla danas sigurno ne bi bio ovdje gdje jeste.

Također, danas su i drugim radnicima koji na aerodromu rade 20 i više godina uručena prikladna priznanja i nagrade.

(TIP)