Video: Zagrijavanje individualnih stambenih objekata u Tuzli sve skuplje, građani u problemima

Zagrijavanje individualnih stambenih objekata u Tuzli sve je skuplje, s obzirom na naglo povećanje cijena uglja i peleta. Mnogi su građani, naročito u naseljima gdje nema sistema daljinskog grijanja, u problemima oko toga kako efikasno izolovati objekte. Udruženje Front slobode i Centar za ekologiju i energiju Tuzla, intenzivno iznosi građanima moguća rješenja.

Zineta Dedić iz tuzlanskog naselja Mejdan zagrijava svoju kuću vlastitim sistemom centralnog grijanja. Osim što je skupo, ovakav vid grijanja dovodi do velikog zagađenja. Bolje opcije, kaže, trenutno nema s obzirom na to da ovaj dio naselja nije priključen na sistem daljinskog grijanja.

„Za jednu zimu trošimo oko deset tona uglja, znači banovićkog i to vi znate da zimski period više ne traje šest, nego osam, maltene do deset mjeseci i to košta preko 2 hiljade, sa prevozom možda 2250˝, izjavila je Zineta Dedić, naselje Mejdan.

U naseljima poput Mejdana i Mosnika gdje je sistem daljinskog grijanja prisutan djelimično, zagađenost je i dalje izuzetno velika, a zagrijavanje skupo.

„Imam osjećaj da su planovi Centralnog grijanja poprilično fleksibilni što onda ostavlja građane u nedoumici da li će biti priključeni na centralno ili neće. Onda građani se teško odlučuju da promijene energent da uvedu recimo toplotnu pumpu ili pelet nadajući se centralnom grijanju koje onda ne dobiju godinama, plaćaju skupe račune za ugalj, zagađuju, pelet je dosta poskupio˝, istakao je Dino Šakanović, Udruženje “Front slobode”, Tuzla.

Iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla ističu da je izuzetno važno da nadležni u gradskoj upravi, odnosno Centralnom grijanju Tuzla građanima daju tačne i precizne informacije o tome hoće li i kada u njihovim naseljima biti proveden sistem daljinskog grijanja, a kako bi znali da li i u kojoj mjeri trebaju ulagati u grijanje kojim se sada služe.

„Ono što je najbitnije sada bez obzira kakav sistem grijanja da imate jel to centralno, daljinsko grijanje, je li to pelet, toplotna pumpa, da li je to ugalj. Najvažnije je smanjiti potrošnju energije, realizirati mjere energetske efikasnosti, povećati svijest građana. Nije samo problem zagađenja, problem je uslova življenja, prekomjerne potrošnje itd.“, Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Premda i grad Tuzla i Vlada Tuzlanskog kantona svake godine raspisuju javne pozive za subvencioniranje različitih vrsta grijanja, Agić smatra da to nije dostatno za potrebe velikog broja građana među kojima u ovakvim naseljima većim dijelom penzionera i da se u ove aktivnosti moraju uključiti i viši nivoi vlasti, kao i organizacije čiji je zadatak da doprinesu zaštiti okoliša i zdravlja.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Airpods PRO в Москве[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего…

  2. Ищете где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику наушников Airpods PRO в Москве[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением…

  3. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]купить реплику Airpods PRO[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  4. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить лучшую реплику Airpods PRO[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением по…