Strik razočarana Schmidtom: Jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a

Visoki predstavnik Christian Schmidt saslušan je pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Tema razgovora situacija u Bosni i Hercegovini te evropski put države. Iako je do sada nekoliko puta odgođen, sastanak je danas ipak održan, ali iza zatvorenih vrata. Podsjećamo, grupa europarlamentaraca ranije je tražila da se Šmit sasluša pred Odborom za vanjske poslove, a u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine na izbornu noć, 2. oktobra.

Schmidt je otišao put Brisela zbog poziva koji je na njegovu adresu uputilo više od 25 zastupnika u Evropskom parlamentu. Povod za ragovor – nametanje odredaba Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon što je više puta odgođen, danas je sastanak ipak održan, ali iza zatvorenih vrata. U fokusu aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, koja je Schmidtovim odlukama i potezima na izbornu noć 2. oktobra umjesto deblokada čini se dodatno zakomplikovana. O političkoj sudbini Bosne i Hercegovine razgovaralo se pod velom tajnosti, a za javnost tek saopćenje iz Ureda visokog predstavnika:

“U okviru posjete Briselu, visoki predstavnik je podijelo informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Naglasio je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti historijsku priliku nakon što joj je odobren kandidatski status za članstvo u Bosni i Hercegovini.”

A polaganje računa Christiana Schmidta pred Odborom za vanjske poslove inicirala je članica Evropskog parlamenta Tineke Strik. Podsjećamo, zajedno s članom Bundestaga Borisom Mijatovićem uputila je otvoreno pismo Schmidtu u kojem zahtijeva povlačenje odluke o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Odboru za vanjske poslove uputila je ošto obrazloženje navodeći da Schmidt više nema kredibilitet za obavljanje funkcije u Bosni i Hercegovini, te da treba položiti račune bh. građanima.

“Više od 25 zastupnika iz njemačkog, nizozemskog i francuskog parlamenta zahtijeva od OHR-a da opozove njegove posljednje izmjene izbornog zakona. Do takvih utjecajnih reformi treba doći kroz demokratski proces, a ne nametanjem od strane OHR-a.”

Nakon današnjeg sastanka zabrinutosti kod Tineke Strik ne manjka, naročito jer se sve odvijalo u tajnosti. Tvrdi, Schmidtova odluka cementira podjele i stvara nepovjerenje.

“Razmjena mišljenja sa Schmidtom bila je prilično razočaravajuća jer se činilo da postoji nedostatak razumijevanja za razloge zbog kojih je kritiziran. S obzirom na to da se g. Schmidt posljednjih mjeseci skrivao od javne rasprave, smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično. Ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a. Činjenica da g. Schmidt odbija sudjelovati u javnoj raspravi dodatno potkopava legitimitet njegovih odluka”, saopćila je Strik.

Dakle, Tineke Strik u potezima Schmidta vidi samo jedan cilj – da smiri HDZ BiH i ispuni im želje, umjesto da iznađe rješenje koje vodi cijelu Bosnu i Hercegovinu naprijed. No, nije bila jedina koja je otvoreno iskazala nezadovoljstvo.

Podsjećamo, ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti optužio je njemačkog diplomatu da je doveo Bosnu i Hercegovinu u stanje destabilizacije. Stavovi Strik i Alkalaja ne sumnjivo su slični. No, s druge strane, u izvještaju visokog predstavnika koji je predstavio Vijeću sigurnosti UN-a rad domaćih političara je kritizirao, a svoje postupke pravdao. Posebno – posljednji. Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije.

No, znak za uzbunu i pretpostavke da bi mogao povući alarmantne poteze trebao je biti Schmidtov ljutiti istup nekoliko mjeseci prije izbora 2. oktobra. Razlog da zaboravi na diplomatsko ponašanje bilo je pitanje, hoće li ipak nametnuti izmjene Izbornog zakona. Tada nije krio da je sit političkih igara domaćih političara, ali ih je s namjerom ili ne – sada dodatno zakomplikovao.

Međutim, osim Tineke Strik zastupnici u Evropskom parlamentu za sada su tihi. O čemu su razgovarali drže u tajnosti. Građane, a zasigurno i političare najviše zanima jedno pitanje. Da li će Schmidt povući nove poteze, kada je u pitanju funkcioniranje federalnog Doma naroda i izbor čelnika Federacije. Podsjećamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odgodio donošenje odluke kojom bi bile poništene ili izmijenjene izmjene Ustava Federacije i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine čime one i dalje – ostaju na snazi.

(TIP/Izvor: federalna.ba)