Zlatko Lagumdžija: Prihvatio sam poziv Bećirovića, bit ću ambasador BiH u UN

Zlatko Lagumdžija predložen je za ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima.

Univerzitetski profesor iz Sarajeva i bivši predsjednik SDP-a BiH potvrdio je da je to prijedlog aktuelnog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Lagumdžija kaže da je prihvatio poziv da preuzme ovu funkciju.

– Ja sam čovjek koji ne dijeli stvari na male i velike. Postoje samo mali ljudi koji hoće velike funkcije da bi bili veliki. Mene to ne interesira. Mene interesira da promoviram ovu zemlju, kao što sam to radio proteklih osam godina, kao državu i društvo zajedničkih vrijednosti – poručio je Lagumdžija.

– Ja sam na poziv mog druga Denisa Bećirovića imao jedan dugi razgovor o tome prije 10-15 dana. Izašao je sa tim prijedlogom. Prvo sam ga pitao šta se od mene očekuje. Meni je ključno je bilo njegovo viđenje. Danas u svijetu koji se prekomponuje, kad imate rat u Ukrajini, sve tenzije u regionu… mjesto šefa misije ambasadora BiH pri UN-u je ključno u naredne 2-3 godine. Ta pozicija je sada važnija nego što je bila otkad smo primljeni u UN. Pitao sam ga je li to njegov prijedlog ili je nečiji drugi. On mi je tada rekao da je osmislio način na koji će on predlagati ambasadore, da će napraviti jasne kriterije. Rekao je da će pokjušati da naporavi spoj mladosti i mudrosti – rekao je Lagumdžija.

Dodao je da se uklopio u te kriterije, kao i da mu je način na koji bi se to realiziralo također odgovarao.

Također je naglasio da nije želio da bude kandidat samo jedne političke partije. Bećirović mu je rekao da su kriteriji za imenovanje usaglašeni sa ostalim partnerima.

– Prije tri dana sam dao pismeni odgovor da prihvaćam poziv na tu kandidaturu. Bio sam vjerovatno zadnji kandidat koji je to predao. Imao sam vrlo ozbiljne razgovore sa mojom porodicom, ali i čovjekom koji me je predložio – rekao je Lagumdžija.

Govorio je Lagumdžija i o pozivu Jeffrey Sachsa da postane člana Strateškog savjeta UN SDSN mreže. Sachs je jedan od vodećih svjetkih ekonomista te predsjednika i utemeljitelja UN SDSN Mreže.

To je mreža rješavanja održivog razvoja (United Nations Sustainable Development Development Network) koje čini 18 lidera iz svjetske akademske zajednice i civilnog društva iz 15 zemalja sa 6 kontinenata, prenosi Depo.ba.

– Za čovječanstvo je ovo važna tema. Ono čime se bavi ova mreža planetu treba da izvede iz katastrofe prema kojoj se kreće. Ideja je da probamo Zapadni Balkan i BiH, kad već ne možemo ići u Evropsku uniju brzinom kojom bi svi mi željeli, integrisati u EU u nekim segmentima kroz neke razvojne ciljeve. Zašto Zapadni Balkan ne bi bio uključen u zelenu transformaciju Evropske unije kao da smo dio EU, kroz transfromaciju za samoodrživu ekonomiju, bolrbu protiv klimatskih promjena… – rekao je Lagumdžija.

(TIP)