Foto: GO SDP Tuzla predstavila kandidata za gradonačelnika Grada Tuzla dr.sc. Zijada Lugavića i njegov program rada: ‘Poštenje, iskustvo, znanje’

Gradska organizacija SDP-a Tuzla organizovala je u ponedjeljak konferenciju za novinare na kojoj je predstavila svog kandidata za gradonačelnika Grada Tuzla dr.sc. Zijada Lugavića  i njegov program rada do kraja 2024. godine. Podršku kandidatu SDP-a dala je i Tuzlanska alternativa, a najavljeno je da će ga podržati NIP i druge stranke.

Foto: TIP.ba

Prema riječima Lugavića, osnov njegovog programa su ekonomski održiv razvoj, što bolji kvalitet života u gradu Tuzla i što veća uključenost građana.˝Tuzla  bilježi konstantan porast broja zaposlenih osoba, broja poslovnih subjekata, prihoda po glavi stanovnika, investitora, turista… Nastavit ćemo sa podrškom novoregistrovanim poslovnim subjektima, ubrzati rad administracije na dozvolama, poboljšavati komunalnu infrastrukturu, razvijati poslovne zone, donositi regulacione planove i tako stvarati uslove za razvoj. Cilj mi je da se sačuva postojeći i poboljša budući kvalitet života građana i građanki. Vidjeli ste da je život u Tuzli najjeftiniji u regionu. To je ponajviše zato što su komunalne usluge kvalitetne i istovremeno najjeftinije. Imamo najbolje i najjeftinije grijanje u Bosni i Hercegovini. Usluge Panonike su nekoliko puta jeftinije u odnosu na slične usluge u regionu. Tako će i ostati, pod uslovom da spriječimo uporne pokušaje privatizacije Panonike, Vodovoda, Centralnog grijanja i drugih komunalnih preduzeća. Dok sam ja gradonačelnik, to se neće desiti. Ne damo nikome Tuzlu i imovinu koja pripada svim građanima Tuzle˝, izjavio je Lugavić, te  naglasio da će Tuzla ostati simbol zajedničkog života i harmonije među razlikama.

Foto: TIP.ba

Dr.sc. Zijad LUGAVIC – Program rada 2023-2024

Imamović: ‘Sačuvati postignuto i stvoriti nove vrijednosti’

Tuzla od 2001. godine bilježi permanentni rast i razvoj. Sačuvala je, poništenjem privatizacije javnih preduzeća, imovinu građana, unaprijedila javna preduzeća i javne ustanove, uvećana je vrijednost javne imovine i grad se neprekidno razvija i raste. Sada postoji opasnost da se taj razvoj zaustavi i da građani ostanu bez svoje imovine, jer zakonski okvir za privatizaciju još uvijek postoji. Prema riječima bivšeg gradonačelnika Tuzle i zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH Jasmina Imamovića, Tuzli je potreban neko ko je u stanju sačuvati njenu imovinu, sačuvati postignuto, nastaviti razvoj i stvoriti nove vrijednosti.

Foto: TIP.ba

˝Lugavića krasi poštenje, entuzijazam, znanje i iskustvo. Za razliku od protivkandidata ima podršku većine u Gradskom vijeću Tuzla. Dokazao je u ova dva mjeseca kao vršioc dužnosti gradonačelnika Tuzle da zna, želi i voli raditi taj posao. On je u stanju sačuvati postignuto i stvoriti nove vrijednosti. Zajedno je samnom učestvovao u njihovom kreiranju. On je branio i štitio te vrijednosti. Imat će podršku viših nivoa vlasti, ali i jedne velike partije, SDP-a BiH. Osim SDP-a, on je i kandidat Tuzlanske alternative, ali podršku su najavile NIP i još neke druge stranke o čemu ćemo vas u toku kampanje obavijestiti. Pozivam građane da glasaju za Zijada Lugavića jer je on siguran izbor. Njegova biografija, ono što je do sada uradio, njegovi rezultati rada pokazuju da može sačuvati već postignuto i stvarati nove vrijhednosti novom energijom˝, istakao je Imamović.

Foto: TIP.ba

Alić: ‘Čovjek za Tuzlu je Zijad Lugavić’

Kandidata SDP-a dr.sc. Zijada Lugavića podržala je i Tuzlanska alternativa.˝Na Predsjedništvu stranke jednoglasno smo donijeli odluku da Zijad Lugavić bude i naš kandidat za gradonačelnika Tuzle. Ni u jednom  momentu nismo razmišljali da damo podršku nekom drugom kandidatu. Dugo ga poznajem kao čovjek, privrednik i znam da je prošao jedan trnovit put. Radio je realnom sektoru i ja to poštujem. Uvijek smo imali jako dobru saradnju. Čovjek je od imena, poštenja i znanja. Čovjek za Tuzlu je Zijad Lugavić˝, rekao je predsjednik Tuzlanske alternative Mensur Alić.

Foto: TIP.ba

Biografija dr.sc. Zijada Lugavića 

Zijad Lugavić rođen je u Tuzli, dana 15.10.1973. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2000. godine. Nakon završenih postdiplomskih studija, magistrirao je 2014. godine, a zvanje doktora društevnih nauka iz područja ekonomije  (Ekonomija i biznis-Digitalna ekonomija), stekao na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Tuzli 2020. godine.

Zijad Lugavić je bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od aprila 1993. do decembra 1995. godine.

Svoju bogatu profesionalnu karijeru započeo je 1996. godine radeći kao prevodilac u međunarodnim organizacijama ( BDM/TRW), gdje se zadržao do 2003. godine. Potom 2003. godine, kao stručni saradnik za poduzetništvo prvi puta zasniva radni odnos u organima uprave ( tadašnjoj Općini Tuzla), gdje ostaje sve do 2004. godine, kada prelazi u realni sektor. Od 2004-2006. godine, u Mercator BiH d.o.o. Sarajevo obnaša dužnost direktora Mercator Centra Tuzla, a od 2006-2008. godine obavlja i funkciju Direktora maloprodaje, veleprodaje i logistike Mercatora BH u centrali navedene kompanije u Sarajevu. 

Nakon toga, 2008. godine Zijad Lugavić bio je imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Gradski stadion „Tušanj“ Tuzla, gdje ostaje do 2012. godine, kada se opet vraća u organe uprave tadašnje Općine Tuzla. Od 2012. do 2018. godine radi kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za inspekcijske poslove, a od 2018. do 2021. godine kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Trenutno obavlja dužnost pomoćnika gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu. 

Njegovu profesionalnu karijeru, koja obuhvata rad u mnogim značajnim oblastima života i rada, kao što su ekonomski razvoj i poduzetništvo, kultura, sport, pitanja mladih, saradnja sa nevladinim sektorom, pitanja nacionalnih manjina, inspekcijski poslovi, te rad u realnom sektoru, krasi i bogata univerzitetska karijera. Zijad Ligavić obavljao je dužnost vanjskog saradnika na Ekonomskom fakultetu u Tuzli na predmetima Poslovna informatika i Digitalna ekonomija, te profesora Visoke škole „FINra“ Tuzla na predmetima Osnove ekonomije, E-marketing, Primjena IT u finansijama i računovodstvu, Ekonomija EU i Porezni sistemi u BiH i EU. 

Zvanje docenta iz oblasti menadžmenta, stekao je početkom 2022. godine. Zijad Lugavić je autor i koautor mnogobrojnih naučnih i stručnih radova, a bio je član  radnih grupa i timova , imenovanih kako od strane Grada Tuzle, tako i od strane viših nivoa vlasti na realizaciji raznih projekata iz oblasti izrade strategija, digitalne ekonomije i menadžmenta. 

Tokom svoje profesionalne karijere bio je član, a i komandant Gradskog štaba civilne zaštite, kao i predsjednik Gradske komisije Tuzla za popis stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine. 

Aktivan je u Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“, gdje je obavljao i obavlja značajne dužnosti. Oženjen je i otac dvoje djece. 

Član je Socijaldemokratke partije Bosne i Hercegovine – SDP BiH.

Foto: TIP.ba

Ilić: ‘Mi smo sigurni da će Lugavić biti budući gradonačelnik Tuzle’

˝Našeg kandidata krasi poštenje, iskustvo i znanje. Naš kandidat ima podršku članstva GO SDP-a Tuzla, drugih političkih subjekata, a siguran sam i velikog broja građana. Mi smo sigurni da će Lugavić biti budući gradonačelnik Tuzle˝, zaključio je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Tuzla Slađan Ilić.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)