Pat pozicija u FBiH: Rješenje u kompromisu ili zajedničkom interesu?

Rok za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bliži se kraju, a pozicije vlasti i opozicije još nisu jasno određene. Kandidati za predsjednika i potpredsjednike poznati, ali su još u proceduri i daleko od potvrđivanja. Najveće tenzije na relaciji Osmorka – SDA. Trenutno podrška Osmorke za potpredsjednika iz SDA nije sigurna, baš kao što bi mogla izostati saglasnost od SDA za imenovanje Vlade. Pat pozicija. Je li rješenje u kompromisu ili zajedničkom interesu?

Formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine tek u začetku. U prvim potezima uspostavljena zakonodavna vlast. Zastupnički dom i Dom naroda su popunjeni i spremni za rad. No, do izvršne vlasti put je, čini se, trnovit. Rok od 30 dana već je na polovini, ali rukovodstvo Federacije još je samo na papiru. Do konačne potvrde vlasti i opozicije, ponovo se broji, kombinira, spaja i razdvaja. Ali jasno određene uloge poželjnih i nepoželjnih i dalje ostaju iste.

“Nema govora da mi idemo s Osmorkom pod ovim uvjetima da im Sporazum piše Dragan Čović, a da im skida Milorad Dodik. Dakle, nema govora da mi idemo u ovu vlast u kojoj su sve isporučili”, izjavio je Mahir Mešalić, šef Kluba DF-a u Parlamentu FBiH, gostujuću u emisiji Odgovorite ljudima FTV-a.

Trenutna matematika ide u korist SDA. U svim kombinacijama u Klubu Bošnjaka dominira. Većina omogućena voljom glasača i upotpunjena koalicionim dogovorom s DF-om i jednim nezavisnim. SDA zbog toga jedina predlaže potpredsjednika Federacije iz reda Bošnjaka, što je već i učinila. Upućivanjem prijedloga u proceduru, ulogu predlagača time je zacementirala jer i u drugom krugu, ako ga bude, ponovo jedina predlaže. Brojke i pravila su za SDA jasni: da ostanu vodeća stranka u Federaciji, a za to, kažu, ima više razloga.

“Zbog toga što ima izborni rezultat, zbog toga što su joj građani dali najveću podršku i zbog toga što na nivou Federacije ne možete formirati vlast bez SDA”, poručio je Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

SDA sigurna u svoju prostu većinu, ali spremno na crtu im staje Osmorka, koja računa na parlamentarnu većinu u oba doma. Tako je Federacija u teškoj i nepovoljnoj političkoj situaciji. SDA predlaže potpredsjednika, da bi on zatim potvrdio Vladu u kojoj nema SDA. Pat pozicija, koja traži dijalog i kompromis ili asistenciju OHR-a. Asistencija je za sve aktere nepoželjna, dakle, kompromis.

“Izvan SDA i DF-a ne postoji kapacitet da se predloži Vlada Federacije. Izvolite, neka formira Vladu ko god može. Ko može formirati? Bez ove dvije većine ne može je formirati”, istakao je Muamer Zukić, predsjednik kluba bošnjaka u Domu naroda FBiH (SDA).

Višegodišnje vladajuće pozicije, očito, ne žele zamijeniti za opozicione. Sve kritike i negiranje novih koalicionih partnera u Federaciji Osmorka vidi kao posljednje pokušaje odbrane izgubljenih pozicija.

“Vlast, vlast i samo vlast. Ostati u vlasti po svaku cijenu”, rekla je Vesna Saradžić, delegat u Domu naroda FBiH (SDP), gostujući u emisiji Odgovorite ljudima.

“U životu čovjeka postoje tri velike strasti. Alkohol, kocka i vlast. Prve dvije se nekako može riješiti, ove treće nikako”, dodao je Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke.

Dok traje borba za fotelje, Vlada je na čekanju. Nakon što je aktuelna Vlada dočekala kraj i tehničkog mandata, uslovi za formiranje novog saziva Vlade postoje, ali, čini se, nema volje.

“Da li će Refik Lendo ukoliko dobije kvalifikovanu većinu iz Zastupničkog doma, ovjeriti tu Vladu ili ne, ukoliko on bude tu, to će biti stvar i političke kulture i procjene i odnosa”, kazao je Čamdžić.

Ako SDA zajedno sa svojim čovjekom u vrhu Federacije spriječi formiranje nove Vlade kako bi po svaku cijenu ostala na vlasti, to će značiti status quo. Odnosno, stara Vlada u trećem mandatu.

“SDA neće ništa blokirati, SDA će samo raditi po Ustavu i zakonu. SDA će pokušati obezbijediti parlamentarnu većinu koja će biti od interesa za državu BiH”, poručio je Eldar Čomor, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH.

Kojim putem će ići, zavisi od prilika. Vremena nema mnogo, ali prostora za različite kombinacije i dogovore čini se, ima. Zajedno ili jedni protiv drugih, pokazat će već prvi izbori rukovodstva Federacije. Pored Refika Lende, u igri je i HDZ-ova Lidija Bradara za predsjednicu Federacije, te navodno Mladen Lonić ispred Osmorke. A od jučer u priči je i DF-ov Zlatan Begić. Želi na mjesto predsjednika Federacije iz reda Ostalih. Iako nije predviđeno Ustavom, Begića to nije spriječilo da pokuša. Kandidatura je u proceduri.

Dakle, kandidate imaju, sada je sve do volje, želje ili interesa.

(TIP/Izvor: federalna.ba)