Komemoracija i ispraćaj Gradimira Kreitmayera

U utorak, 17. januara 2023. godine, u  85. godini života, u Tuzli je preminuo je Gradimir Kreitmayer, poznati tuzlanski arhitekta, bivši rukovoditelj Direkcije za izgradnju grada Tuzle i sekretar Sekretarijata za stambene poslove Općine Tuzla.

Gradimir Kreitmayer rođen je 7.aprila 1938.godine kao treće od sedmero djece Zore i Rude Kreitmayera. U svojoj rodnoj Tuzli završio je osnovnu školu i Gimnaziju, te nižu i Srednju muzičku školu. Studij arhitekture završio je u Sarajevu 1964.godine. Od rane mladosti posvećen sportu i muzici, igrao je košarku i tenis i svirao sve instrumente, uz posebnu ljubav i poseban talent prema klaviru. Još kao gimnazijalac postao je član Big Band orkestra, orkestra koji je generacije i generacije Tuzlaka uveseljavao na igrankama i plesnim večerima.

Najveća ljubav u njegovom životu bila je njegova Seka, njegova supruga Melika, s kojom je bio od svoje 17. godine, i s kojom je u braku dobio dvoje djece, kćer Sandu i sina Davorina.

Kao arhitekta, iza sebe je ostavio mnoge prepoznatljive objekte od kojih su neki: Modna kuća Centrotekstil, Invest banka Beograd u Tuzli, Uprava i direkcija BankKos banke u Đakovici i Prištini, naselja Pašabunar i Zlokovac u Tuzli, Klinika za neurologiju i fizikalnu medicinu (Plava bolnica) u Tuzli,  te mnoge druge.

Kako su sport i košarka bili neodvojiv dio njegovog života, svoj doprinos razvoju košarke i sporta dao je i kao dugogodišnji član Uprave košarkaškog kluba Sloboda Dita Tuzla.

Bio je član prve obnovljene skupštine Društva Hrvatski dom u Tuzli, te sudionik prve redovite sjednice Skupštine Društva, održane  u Tuzli.

U znak zahvalnosti i sjećanja na Gradimira Kreitmayera, Grad Tuzla će, u četvrtak  19. januara 2023. godine u 10:00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla, organizovati komemoraciju.

Posljednji ispraćaj Gradimira Kreitmayera bit će organizovan istog dana, ispred Komemorativnog centra u Tuzli, od 11.30 – 12.00 sati, a ukop na Gradskom groblju Trnovac.

(TIP)