Čović: Ne priželjkujem intervenciju visokog predstavnika

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako ne priželjkuje intervenciju visokog predstavnika kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnoj razini.

“Dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka. Imamo dovoljno prostora da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na razini Federacije na osnovu izbornih rezultata” – izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Čović je najavio je kako će sutrašnjom sjednicom Doma naroda otpočeti proces formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH te da vjeruje kako neće biti blokada.

“Osnova svega je imenovati predsjednika Federacije i dva zamjenika, od toga kreće proces uspostave izvršne vlasti na razini Federacije. Uvjeren sam da sutra to nitko neće opstruirati, da ćemo dobiti predsjednika Federacije i dva zamjenika, po proceduri da se oni između sebe izaberu i kandidiraju mandatara, a znamo tko će bit mandatar prema dogovorima koje smo prethodno napravili”, izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Na novinarsko pitanje smatra li kako će biti političkih blokada pri formiranju nove federalne vlade i očekuje li intervenciju visokog predstavnika, Čović je odgovorio kako ne priželjkuje takav scenarij.

“Dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka. Imamo dovoljno prostora da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na razini Federacije na osnovu izbornih rezultata”, poručio je Čović.

Dodao je kako očekuje da će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda FBiH biti pokrenuta i procedure izbora delegata za državni Dom naroda:

“Što se tiče Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, mogu vam kazati da će HDZ BiH dati četiri imena. To će biti Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Marina Pendeš i Ivo Vincetić.”

Predsjednik HDZ BiH je najavio da će ta stranka sudjelovati u formiranju vlasti u šest kantona, te da će od tih šest imenovanja nove vlade do kraja ovoga mjeseca biti okončano u Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Što se tiče imena ministara i predsjednika kantonalnih vlada, Čović je kazao da će biti osvježenja, te je dodao kako se imenima ne bavi vrh stranke već su te odluke prepuštene kantonalnoj razini.

Čović je potvrdio kako će se krenuti i u razrješenje sadašnjeg Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

“Sasvim je sigurno da ćemo pokrenuti proceduru razrješenja SIP-a odmah te imenovati povjerenstvo sukladno procedurama i sukladno zakonu jer ovo sadašnje nije tako imenovano. Oko toga imamo usuglašen stav parlamentarne većine na razini države. Mislim da je SIP u posljednje vrijeme napravio više štete nego koristi, kako za lokalne, tako i za opće izbore”, zaključio je Čović.

Čović se, između ostalog, osvrnuo i na rad Centralne izborne komisije (CIK), navodeći da će se nakon formiranja vlasti pokrenuti procedura smjene članova CIK-a.

“Sasvim ćemo sigurno pokrenuti proceduru za razrješenje trenutnog CIK-a i imenovanje novog saziva. Pokazalo se da je ovaj saziv CIK-a napravio više štete nego koristi, a to se pokazalo za sve druge političke opcije. Možda je zadnji koji to traži HDZ. Mislim da i svi drugi to traže i mi ćemo ih podržati u razrješenju”, poručio je Čović.

Pored uspostave vlasti na višim razinama vlasti, Predsjedništvo HDZ-a BiH razmatralo je danas proces provedbe izbornih rezultata na kantonalnom nivou.

Čović je najavio da će HDZ BiH sudjelovati u formiranju vlasti u šest kantona, te da će od tih šest imenovanje nove vlade do kraja ovoga mjeseca biti okončano u Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Što se tiče imena ministara i predsjednika kantonalnih vlada, Čović je najavio da će biti osvježenja, te je dodao kako se imenima ne bavi vrh stranke već su te odluke prepuštene kantonalnom nivou.

(TIP/Izvor: Fena)