Duratović nakon isljučenja iz DF-a: ‘Komšiću nisu smetale pare koje je dobivao na osnovu odbornika u Prijedoru i NSRS’

Iz Demokratske fronte danas su obavijestili javnost da su iz članstva stranke isključili potpredsjednika Narodne skupštine RS Mirsada Duratovića jer je podržao novi saziv Vijeća ministara BiH. U svom saopćenju su naveli kako se Demokratska fronta protivi formiranju predloženog saziva novog Vijeća ministara BiH, uključujući i prijedlog imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice koji dolazi iz entiteta RS.

– Međutim, istoj ovoj partiji nije zasmetalo kada je Duratović imenovan za potpredsjednika NSRS gdje vlada SNSD. Zbog čega im je ova odluka smetala te šta se krije iza ovog saopćenja – kazao je za Raport Mirsad Duratović.

Ovo treba da se pita Komšić

– Ovo je najbolja rečenica koji su te mogli kazati. Upravo ovakvo pitanje treba da se postavi predsjedniku Željku Komšiću i nikom drugom iz Demokratske fronte. Ovo je samoinicijativna odluka predsjednika Demokratske fronte. Ja nisam imao priliku ni da razgovaram sa Komšićem niti me zvao po tom pitanju. Drugo, nisam nikada imao priliku da iznesem svoje stavove na sjednici predsjedništva DF-a. Zbog toga moram naglasiti da je samo odluka predsjednika, a ne cijele partije – istaknuo je Duratović za Raport.

U svom saopćenju su također naveli kako Duratović nije donio uz saglasnost organa Demokratske fronte, nego je samoinicijativno podržao zajedničkog kandidata SNSD-a i Osmorke, Sevlid Hurtić.

– To stvarno moram da prokomentarišem. Svima je jasno da ja kao poslanik u NSRS ne glasam za Vijeće ministara niti to mogu podržati. Ja sam podržao kandidaturu Sevlida Hurtića. Hurtić ima najbolje reference da bude na toj poziciji. On je povratnik, dolazi sa područja RS i bivši je pripadnik Armije RBiH. Čovjek koji je ovih posljednjih 20 godina se pokazao kao čovjek koji radi na najbolji mogući način i to sve u interesu povratnika.

Mirsad Duratović: Kome smeta Hurtić?

– Pri tome nisam ovu odluku donio samoinicijativno. U sporazumu je navedeno da će Pokret tražiti mogućnost učešća u vlasti. DF je podržao to. Od predsjednika Komšića nakon izbora sam dobio ovlaštenja da mogu u ime DF-a donositi sve odluke koje se tiču učešća Pokreta za državu u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti – kazao je Duratović.

Između ostalog, Duratović je rekao da im smeta prijedlog Hurtića jer to SDA i DF-u remeti planove koje su imali.

– Treba pitati Komšića da li smatra da je bilo koji drugi kandidat koji predloži SNSD sa područja RS bolji od Hurtića. Zašto im nije smetalo učešće DF-a sa SNSD-om prije protekle četiri godine u Vijeću ministara? Zašto nije smetalo učešće DF u skupštinskoj većini NSRS? Nisu im bila mrska sredstva koja su po osnovnu odbornika u Skupštini grada Prijedora i sada poslanika u NSRS koja im dolaze na račun u centralu DF-a. Ništa im nije bilo mrsko. Problem je bivši pripadnik Armije RBiH koji je povratnik? Problem jer je ugrozio neke druge planove i interese koje neko imao iz Sarajeva. Sve preko leđa povratnika. Svaka druga priča je traženje izgovora od Komšića – istaknuo je Mirsad Duratović.

Na samom kraju Duratović je kazao:- Ni SDA ni DF-u nije smetao SNSD, nije smetao 9. januar dok su oni bili dio vlasti na državnom nivou i dok je SDA bio u skupštinskoj većini. Ništa im nije smetalo, a sada Komšiću i SDA smeta što neko iz reda istinskih povratnika dolazi na ovu poziciju!

(TIP/Izvor: Raport)