Sladić najavio kada dolazi period obilnih padavina

Meteorolog Nedim Sladić najavljuje period obilnih padavina u Bosni i Hercegovini. Nakon neuobičajeno visokih temperatura u prvoj polovini januara, predstoji nam kiša koja bi mogla preći i u snijeg sredinom sljedeće sedmice.

“Narednih dana možemo očekivati da će se vremenska slika pokvariti u Bosni i Hercegovini budući da sa Atlantika slijedi nova porcija vlažnoga i nestabilnoga zraka. Polje niskog zračnog pritiska koje će se formirati u Đenovskom zaljevu usloviće dosta vjetrovito i kišovito vrijeme, biće tu i obilnijih padavina i to naročito oko utorka i srijede, kada nerijetko mogu pasti i veće količine padavina u veoma kratkom vremenskom intervalu, a treba istaknuti da snijeg u nizinama barem nije izgledan do iduće srijede odnosno četvrtka. Snijeg, gdje je trenutno najizgledniji jesu najviše planine“, prognozira Sladić.

Visoke temperature zraka u ovom periodu godine nisu uobičajene, međutim, one ipak ne prelaze maksimalno izmjerene temperature koje se bilježe u prošlosti.

“Kada govorimo o neuobičajenosti temperature zraka za ovo doba godine, početak januara, vidjeli smo da je donio veoma visoke temperature, ponegdje su temperature išle, na sjeveru Bosne i do 20 °C, međutim one i dalje nisu oborile one apsolutno maksimalne izmjerene temperature zraka koje se bilježe u prošlosti. S tog aspekta možemo govoriti, iako govorimo o neuobičajenoj situaciji, nije nešto što već nismo viđali proteklih godina. Ali, svakako trebamo istaknuti da su temperature zraka ovoga januara iznad uobičajenih vrijednosti za ovo doba godine. Kada govorimo o tome, prije svega mislimo na referentni period tj. klimatski period 1991.-2020.“, izjavio je putem videa.

(TIP/Izvor: N1)