Osmorka: Nije razgovarano o imenima za pozicije u sigurnosnim agencijama

Sastanak predstavnika stranaka Osmorke održan je danas u Sarajevu, a riječ je o operativnom sastanku kakvih su imali mnogo, potvrdio je Feni predsjednik Naše stranke i kandidat za ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH Edin Forto.

Forto je također kazao da će razgovori biti nastavljeni.

Pojedini mediji su prenijeli izjavu predsjednika Naroda i pravde i kandidata za ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je također kazao da su predsjednici stranaka danas održali radno-konsultativni sastanak što je i prije bila praksa.

Naveo je da se ne zna niti jedno ime osoba koje će biti predložene za obnašanje čelnih pozicija unutar sigurnosnih agencija u BiH.

“Sinoć smo tek napravili taj prvi draft HDZ-a, SNSD-a i nas. Vratili smo taj balans u brojevima koji je prije ispregovaran pa je bilo 11 na spram 14 na štetu ove naše strane. Sada tek unutar koalicije s naše strane, Naše stranke, SDP-a, Kasumovića i ostalih kreću razgovori o imenima. Niko do sad nije rekao ni riječ – kazao je Konaković.

Po njegovim riječima, opredjeljenje koalicije na državnom nivou je da se provedu procedure i imenuju novi čelnici sigurnosnih agencija.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH, kazao je da Osmorka ostaje u punom kapacitetu na tom nivou. Dodao je da su ušli u završnu fazu razgovora o programu.

Očekuje intenzivne sastanke sa HDZ-om i koalicijom okupljenom oko HDZ-a kako bi precizirali sve detalje i što prije uspostavili vlast.

Predstavnici stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou razgovarali su jučer u Istočnom Sarajevu o raspodjeli pozicija u državnim institucijama, nakon što su dogovorili pozicije u Vijeću ministara BiH.

(TIP/Izvor: Fena)