Njemački investitor u BiH otvara firmu, posao za 250 ljudi

Investitor iz Njemačke u industrijskoj zoni u Novoj Topoli kod Gradiške ove bi godine trebao otvoriti firmu, izjavila je generalna konzulica BiH u Münchenu Vera Sajić.

Mašine

– Investitor iz Njemačke u Novoj Topoli bi trebao zaposliti 40 radnika, a potom, kako su mi rekli, namjeravaju povećavati broj radnika, kojih bi do kraja 2023. godine trebalo biti oko 250, kazala je Sajić.

Ona je istakla da je registracija firme završena, da je zakupljen poslovni prostor, te da bi u januaru trebale stići mašine iz Njemačke.

Sajić je navela da će se investitor ovdje baviti proizvodnjom električnih lokomotiva, vagona i vozova za kolekcionare, kao i dodatne opreme – staza, mostova i tunela i druge dekoracije.

– Riječ je o proizvodima za kolekcionare, električnim vozovima na daljinsko upravljanje i pratećoj opremi koje kupuju kolekcionari i koji koštaju više od hiljadu eura, istakla je Sajić, prenosi Indikator.ba.

Ona je dodala da je sa investitorom počela razgovore u septembru, te da im je dostavljala sve informacije o porezima, energentima i organizovala sastanke sa gradonačelnicima Laktaša i Gradiške Miroslavom Bojićem i Zoranom Adžićem, te direktorom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem.

– Investitor je razmišljao da ulaže u Bugarsku, ali sam uspjela da predstavim sve naše prednosti i potencijale i investitor je sada kod nas, naglasila je Sajić.

Dvije fabrike

Ona je dodala da investitor u njemačkoj pokrajini Hesen posjeduje dvije fabrike koje se bave elektronikom, te da su ranije imali i fabrike u Kini, prenosi Oslobođenje.

(TIP)