Poljoprivrednici najavili proteste ako ne dobiju novac

Poljoprivrednici u Federaciji BiH organizovaće proteste i blokade ukoliko budžet ne bude usvojen na vrijeme i ne bude odobreno 200 miliona KM za podsticaje poljoprivredi.

“Insistiramo na tome. U suprotnom, organizovaćemo proteste i blokade, bez obzira na to ko bude na vlasti”, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

U federalnom budžetu za 2023. godinu za podsticaj poljoprivrede planirano je 160 miliona KM, što je za 50 posto više nego u 2022. godini, kad je za ovu namjenu izdvojeno 106 miliona KM, ali i znatno niži od 200 miliona KM, koliko traže poljoprivrednici.

Sva udruženja poljoprivrednika u Federaciji BiH saglasna su da u zahtjevu za podsticaj u poljoprivredi bude izdvojeno 200 miliona i ne odustaju od toga.

“Javnost treba da zna da su poljoprivrednici od FBiH posljednji novac dobili još u septembru prošle godine jer je isplata za četvrti kvartal prebačena u 2023”, dodaju iz federalnog Udruženja poljoprivrednika.

Bićo upozorava da u slučaju da budžet ne bude usvojen na vrijeme i FBiH uđe u privremeno finansiranje, poljoprivrednici neće dobiti novac do juna, što bi bila katastrofa jer ih čeka proljetna sjetva.

(TIP/Izvor: Srna/Foto: Ilustracija)