Šta sve od hrane uvozimo u BiH

Za devet mjeseci prošle godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 3,2 milijarde KM, a izvezeno 800,8 miliona KM proizvoda iz agroindustrijskog i prehrambenog sektora.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u odnosu na isti period 2021, izvoz je prošle godine povećan za 122 miliona KM ili 16 odsto, dok je uvoz porastao za 748,7 miliona KM ili čak 30 odsto.

Žitarica smo uvezli u ukupnoj vrijednosti od 253,9 miliona KM, što je povećanje od 100,2 miliona ili 65 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“Od žitarica smo najviše uvozili pšenicu i suražicu u vrijednosti od 140,8 miliona KM, najviše iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, te kukuruz u vrijednosti od 93,5 miliona KM, najviše iz Srbije i Hrvatske. Proizvoda na bazi žitarica je uvezeno u vrijednosti od 215,7 miliona KM. Od ove grupe proizvoda najviše uvozimo hljeb, peciva, kolače, kekse i ostale pekarske proizvode u vrijednosti od 137,6 miliona KM, i to najviše iz Srbije, Hrvatske i Turske. Meso smo uvezli u vrijednosti od 302,8 miliona KM, što je povećanje od 73,1 miliona ili 32 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U najvećoj vrijednosti smo uvezli goveđe meso, svježe ili rashlađeno, i to u vrijednosti od 188,1 miliona KM, a najviše iz Italije, Holandije, Poljske i Njemačke”, stoji u najnovijem broju Infokoma.

Od hrane najviše izvozimo masti i ulja, u uvozu dominira meso

U izvozu vrijednosno najviše učestvuju: masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće za jelo.

Od masnoća, izvoz se najviše odnosi na ulje od sjemena suncokreta, šafranike ili pamuka u vrijednosti od 82,8 miliona KM, a najviše se izvozilo u Austriju, Sloveniju, Filipine i Hrvatsku.

Od mlijeka i mliječnih proizvoda najviše izvozimo mlijeko i pavlaku, u vrijednosti od 50,8 miliona KM, a najviše izvozimo u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Od voća za jelo najviše izvozimo orašaste plodove, i to u vrijednosti od 51,7 miliona KM, a najviše u Srbiju,  više od 20 miliona KM.

(TIP/Izvor: Srpska.info/Foto: Anadolija)